Nieuws

'Harde woorden' bij discussieavond Albergen, maar 'eerste onrust is deels weg'

De (toen nog) lege zaal waar gisteravond de bijeenkomst was
De (toen nog) lege zaal waar gisteravond de bijeenkomst was © RTV Oost / Harro Brouwer
Er heerst tevredenheid bij de organisatie van een bijeenkomst gisteravond over het azc in Albergen. In het plaatselijke zalencentrum was een discussie tussen inwoners, het college en het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Concrete toezeggingen met betrekking tot het azc kwamen er niet, maar toch was het een discussie "binnen de normen en met veel respect".
Het meest concrete is dat burgemeester Haverkamp met haar wethouders gaat overleggen of de gemeente alsnog met het COA gaat praten over een einddatum van het azc.
De gemeente heeft eigenlijk al met COA kortgesloten dat er geen einddatum geldt, maar binnen de collegemuren wordt dus toch nog een keer overlegd of de gemeente opnieuw daarover naar het COA stapt.

Heldere boodschap

Mensen uit Albergen hadden gisteravond een heldere boodschap voor de gemeente: "Alstublieft burgemeester, ga naar staatssecretaris Van der Burg en het COA en maak een einddatum", stelt organisator Wim Potijk namens de groep Achterban Albergen. "Wij zijn van mening dat het anders niet kan."
RTV Oost (en ook andere media) was gisteravond niet welkom bij het overleg. De uitleg daarbij was dat deelnemers van de discussie zich anders niet vrij zouden voelen om alles te zeggen.
Ook het COA regeerde op het verzoek van het dorp om een einddatum. "De beoogde locatiemanager namens het COA was ook aanwezig. Hij gaf duidelijk aan: 'als dit niet werkt, als er geen klik is en er veel overlast is, heeft het COA ook geen belang om dit voort te zetten'", zegt Potijk.
Er is onder meer afgesproken dat inwoners van Albergen regelmatig gaan evalueren, als het azc eenmaal geopend is.

Veiligheidsplan

Verder is afgesproken dat inwoners van Albergen mogen meepraten over het veiligheidsplan. "Dat was eigenlijk al zo, maar dat is nu concreter afgesproken." Maar welke voorstellen de lokale bevolking daarvoor wil indienen, is bij Potijk nog niet duidelijk.
Hijzelf vindt dat de politie zichtbaarder moet worden in het dorp. "Er is nu één wijkagent en er zijn twee handhavers. Wordt er opgeschaald? Dat is mijn vraag."

17 oktober

In de afgelopen tijd is de datum van 17 oktober genoemd als openingsdatum van het azc. "Dan zouden de eerste zestig á zeventig mensen komen, maar dat lijkt niet haalbaar", was de conclusie van gisteravond. Er is volgens Potijk nog geen plan van aanpak en geen veiligheidsplan.
Ook de gemeente liet gisteren aan RTV Oost weten dat er nog geen vergunning is afgegeven. "Die moet het COA nog aanvragen en is nog niet binnen. Pas als vergunning rond is, komen de eerste mensen." Wanneer dat is, is dus nog niet bekend. Het is de bedoeling dat er 150 mensen worden opgevangen.
Al met al is Potijk tevreden over de discussieavond. "De eerste onrust is deels weggenomen. We hebben niet alle antwoorden gekregen, maar dat hadden we ook niet verwacht. De avond is in harmonie verlopen. Er was een discussie, er vielen harden woorden, maar er was ook veel respect. Daar waren we heel blij mee", besluit hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.