Nieuws

Enschede komt als eerste gemeente met noodfonds voor energiekosten

Het gemeentehuis van Enschede
Het gemeentehuis van Enschede © RTV Oost
De Enschedese gemeenteraad heeft ingestemd met een noodfonds voor huishoudens die in de problemen komen door energiekosten die de pan uit rijzen. De voorziening start met ingang van 1 oktober en blijft beschikbaar tot en met maart 2023. Enschede is de eerste gemeente in Overijssel die met het instellen van een noodfonds de energiearmoede bestrijdt.
Op voorspraak van een raadsmeerderheid stort Enschede niet één miljoen euro, maar twee miljoen euro in het noodfonds. Verschillende raadsfracties vinden een verdubbeling van het fonds noodzakelijk, omdat zij vrezen dat het fonds snel uitgeput zal raken en het te lang duurt voordat het fonds weer wordt aangevuld. Wethouder Arjan Kampman belooft snel terug te komen bij de gemeenteraad in het geval er meer geld nodig is.
Waar het noodfonds in eerste instantie beschikbaar zou zijn tot en met het einde van dit jaar, heeft de gemeenteraad de looptijd zodanig opgerekt dat het de hele winter beschikbaar blijft.

Budgetcoach niet verplicht

Inwoners die een beroep doen op het noodfonds krijgen vrijblijvend advies van een budgetcoach. De verplichting om een budgetcoach in te schakelen is van de baan. "We realiseren ons heel goed dat het nu gaat om een groep mensen die normaal niet aanklopt bij de gemeente voor financiële hulp", aldus wethouder Kampman.
Naar verwachting zullen mensen een beroep doen op het fonds die in de problemen komen vanwege stijgende energiekosten en onder normale omstandigheden geen moeite hebben om het huishoudboekje rond te krijgen. De wethouder zegt dat de bedoeling van het fonds is om maatwerk te leveren; er moet gekeken worden naar wat nodig is.

Uitkering is lening

Een uitkering uit het fonds is een lening, en geen gift. Een meerderheid van de gemeenteraad kan zich vinden in wat de wethouder voor ogen staat: wie na een jaar een deel - of alles - terug kan betalen, moet dat doen. "Dat geld kan dan alsnog weer worden ingezet waar dat hard nodig is. Het gaat om solidariteit", stelt Kampman.
Wie niet kan aflossen, hoeft dat ook niet. Na drie jaar wordt de lening, of wat daar van over is, kwijtgescholden.

Bijzondere bijstand

De bijzondere bijstand wordt niet specifiek ingezet voor energiearmoede. Iedereen kampt met sterk gestegen energiekosten, stellen burgemeester en wethouders. Bijzondere bijstand is bedoeld voor individuele bijzondere situaties. Daar komt bij dat de kosten voor het openstellen van bijzondere bijstand niet meer in de hand te houden zijn. Het Rijk moet met oplossingen komen, vindt het college.
Een aantal fracties in de gemeenteraad stelt dat het onwettig is om de deur naar bijzondere bijstand niet open te zetten voor het betalen van de energierekening. Daarbij heeft het kabinet de situatie rond energiekosten als bijzonder bestempeld en aangegeven dat de bijzondere bijstand een manier kan zijn om daarin te ondersteunen.
Volgende week praat de raad verder over bijzondere bijstand.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.