Nieuws

Radeloze Mustafa (56) moet gevangenis in: "Waar kunnen mijn drie kinderen terecht?"

Voormalig Enschedeër Mustafa Kiranli met zijn drie kinderen
Voormalig Enschedeër Mustafa Kiranli met zijn drie kinderen © Mustafa Kiranli
De radeloosheid klinkt door in zijn stem. De Turkse Mustafa Kiranli (56) weet dat hij in het verleden fouten heeft gemaakt. En dat verleden blijft hem achtervolgen. Justitie eist geld van hem terug dat hij zou hebben verdiend met drugshandel. Hij heeft het bedrag bij lange na niet volledig betaald, waardoor hij binnenkort vier maanden de gevangenis in moet. Met dit vooruitzicht maakt de voormalig inwoner van Enschede zich vooral zorgen om zijn drie kleine kinderen. Hij heeft geen idee waar ze terecht kunnen als hij in de cel zit.
Kiranli kreeg in 2007 een gevangenisstraf en drie jaar later een claim van 36.000 euro van justitie voor drugshandel. Daarna verhuisde hij met zijn geliefde naar het Duitse Gronau, vlak over de grens bij Overijssel. Hier kregen ze drie kinderen. De relatie ging echter met hangen en wurgen.
De relatie liep stuk en in 2019 ging het stel uit elkaar. Mustafa kreeg de volledige verantwoordelijkheid over de kinderen; drie meisjes.

Ex-vrouw woont dichtbij

Ondertussen zijn de meisjes 5, 7 en 9 jaar. Kiranli hangt een gijzeling van vier maanden boven het hoofd vanwege een claim van inmiddels 33.000 euro. Pas 3.000 van het totaalbedrag is betaald met deelbetalingen en bijeenschrapen van geld. "De 36.000 euro uit drugshandel heeft hij echter nooit gehad", volgens Janbart Kalk, advocaat van Kiranli.
De Turk is radeloos over hoe het verder moet met zijn kinderen. Kiranli zegt: "Ik probeer met alle macht de kinderen groot te brengen. Maar ik weet niet wat ik nu moet doen. Ik heb niemand die op ze kan passen als ik in de gevangenis zit. Mijn familie leeft in Turkije. Mijn ex woont slechts 200 meter bij mij vandaan, maar ik krijg geen contact met haar. Het interesseert haar niet."
Wat is gijzeling?
Gijzeling is opsluiting in een huis van bewaring om iemand te dwingen de boete te betalen. Door iemand op te sluiten hoopt justitie dat hij alsnog gaat betalen. (Bron: rechtspraak.nl)

Reactie vrouw Kiranli

Klunder was de vrouw van Kiranli. Zij herkent zich niet in het verhaal van hem. Klunder vertelt: "Ik ben al twee jaar lang aan het vechten om mijn kinderen terug te krijgen. Mustafa zit in de drugshandel. De situatie was gevaarlijk. Ik zat soms twee maanden opgesloten met de kinderen. Op een gegeven moment was de situatie zo erg dat ik weg moest. Mustafa beheerde het geld. Ik had niks. Ik ging weg met alleen twee tassen. Ik moest op zoek naar onder meer werk en een woning."
"Toen dat gelukt was, wilde ik mijn kinderen terug. We hebben beiden voogdij, maar Mustafa zei: of je komt helemaal bij mij terug of je krijgt helemaal niks. De kinderen dus ook niet. Tot op de dag vandaag ben ik bang voor deze man. Ik durf niet bij hem aan de deur te gaan. Als de kinderen buiten spelen en Mustafa is niet in de buurt, dan ga ik gauw naar ze toe om ze een knuffel te geven. Als Mustafa komt, ga ik snel weg."
"Het is een lang en moeizaam proces. Mustafa komt op de een of andere manier overal mee weg. Ik hoop dat hij rustig wordt en dat we het onderling kunnen regelen." (De voornaam van Klunder is bij de redactie bekend).

Onvoorstelbaar

De Enschedese advocaat Kalk zegt dat hij in de bijna dertig jaar als advocaat nog nooit zo'n bijzondere zaak heeft meegemaakt als die van Kiranli. Kalk vindt het onvoorstelbaar dat zijn cliënt in gijzeling wordt genomen. "Hij hoort een straf te krijgen die hij verdient, maar de gijzeling druist in tegen de wet. Je kan niet iemand opsluiten die in de bijstand zit, geen cent te makken heeft en ook nog eens drie kinderen verzorgt en daar geen opvang voor heeft. Volgens de rechtbank kan mijn cliënt werken. Maar daarbij gaat ze voorbij aan het feit dat hij is vrijgesteld van werk vanwege de zorg voor zijn kinderen. Naast de claim krijgt hij veel brieven van schuldeisers. Ik vroeg laatst aan Mustafa of hij 33.000 euro kon betalen. Hij antwoordde met: in nog geen 33.000 jaar", vertelt Kalk.
Mustafa kan de geldboete van 33.000 euro in nog geen 33.000 jaar betalen
Janbart Kalk, advocaat van Mustafa Kiranli

Crowdfundactie

Als enige oplossing stelde Kalk onlangs aan Kiranli voor om een crowdfundactie te starten voor het betalen van de claim. Daar heeft Kiranli tot nog toe geen werk van gemaakt. "Ik heb geen idee hoe ik dat moet doen. Ik heb geen computer en ben druk met mijn kinderen", vertelt Kiranli, die in afwachting is van een brief wanneer hij zich moet melden voor de gijzeling. Dat kan nog een week duren. De mogelijkheid bestaat dat de claim blijft staan na de gijzeling.

Oplossingen

De politie kan helpen bij het zoeken naar een oplossing voor het opvangen van kinderen bij een gijzeling. Denk aan het opknippen van een gijzeling in korte periodes waar wel oppas kan worden geregeld. Als de politie niet kan bijdragen, kan de Raad voor de Kinderbescherming of Veilig Thuis om de hoek komen kijken. "Zij kunnen onderzoek doen. Een volgende stap kan zijn dat de kinderrechter een kinderbeschermingsmaatregel oplegt", zegt woordvoerder Bea Zwarthoff van Jeugdbescherming Overijssel.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) houdt zich onder meer bezig met zaken zoals die van Kiranli. Woordvoerder Anthony Hogeveen legt uit welke stappen worden genomen tot gijzeling. "De eerste stap is kijken naar een betalingsregeling. Hier biedt het CJIB veel mogelijkheden voor. In het geval dat mensen wel willen maar niet kunnen betalen, kan het CJIB ook meedenken over een oplossing. Als er geen betalingsregeling komt, dan kan worden overgegaan tot gijzeling. Voordat tot gijzeling mag worden overgegaan moet een machtiging van een Officier van Justitie of rechter (afhankelijk van soort sanctie, red.) worden afgegeven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.