Nieuws

Tbs-behandeling dreigt voor Almeloër die buurman Jarell doodstak

Jarell is overleden door tien steekwonden
Jarell is overleden door tien steekwonden © RTV Oost
Psychisch deskundigen adviseren een Almelose verdachte tbs op te leggen voor het doodsteken van zijn buurman Jarell Reinders. Volgens de onderzoekers lijdt de man aan een paranoïde waanstoornis en is hij ontoerekeningsvatbaar. Volgens zijn advocaat heeft hij gehandeld uit 'pure angst'.
Bij de steekpartij afgelopen januari in een flat aan de Sluitersveldssingel in Almelo raakte Jarell zwaargewond. Gealarmeerde agenten hebben hem nog gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Jarrells' vriendin raakte ook gewond.
Onderzoeker van het Pieter Baan Centrum, waar de psyche van de verdachte is bekeken, hebben geconcludeerd dat hij aan een stoornis lijdt. Volgens zijn advocaat Kennedy Tunc hebben de deskundigen gerapporteerd dat de verdachte door die stoornis in continue angst leeft en daarom een tbs-behandeling geadviseerd.

Moordplan

De vorige advocaat van de verdachte stuurde aan op zelfverdediging. Maar daar wijkt zijn huidige raadsman van af. "Hij stond tenslotte met een mes voor de deur. Maar dat was dus uit angst door zijn stoornis."
Mogelijk wil justitie aansturen op een moordplan van de verdachte. Die zou kort voor het fatale incident hebben geroepen: "Die man is van mij!". Maar volgens advocaat Tunc is dat niet zo. "Mijn client werd gemaand om zijn mond te houden. Maar toen riep hij terug, die mónd is van mij. En niet, die mán is van mij."

Tien messteken

Jarell is tien keer gestoken, zijn vriendin zes keer. In het appartement van de verdachte is een bebloed mes gevonden, waarvan hij zelf zegt dat het zijn mes was.
De verdachte heeft bij een vorige zitting bekend Jarell te hebben gestoken. Hij stelde dat hij dat twee of drie keer deed en kon de tien steekwonden bij het dodelijke slachtoffer dan ook niet verklaren. Hij ontkende de vriendin van Jarell te hebben gestoken.

Vuistslag

De verdachte zegt dat hij bij een confrontatie in het trappenhuis een vuistslag van het slachtoffer heeft gekregen, voordat het uitmondde in een steekpartij. "Daardoor raakte ik in paniek en werd het zwart voor mijn ogen", stelde de verdachte tijdens de vorige zitting. Daarna is de verdachte achter het slachtoffer aan gegaan tot zelfs in de woning van Jarell.
De confrontatie tussen de buren zou zijn, omdat de verdachte bang was dat Jarell zijn laptop had gehackt. "De digitale recherche heeft de telefoon en laptop van de verdachte onderzocht en heeft geen aanwijzingen kunnen vinden die op een hack duiden", vertelt het OM. De angst voor de hack is mogelijk te verklaren vanuit de paranoïde waanstoornis.
Op het eindproces volgende maand komt er meer uitleg van deskundigen. Het OM zal dan ook een strafeis formuleren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.