Nieuws

Overijssel kletsnat in regenbuien, maar neerslagtekort nog steeds driemaal zoveel als normaal

Wateroverlast na hevige regenval
Wateroverlast na hevige regenval © RTV Oost
De regen komt de laatste weken met bakken uit de lucht, maar hoewel dagelijkse regenbuien Overijssel kletsnat maken is dat nog niet zichtbaar in de cijfers. Het neerslagtekort eind september in Oost-Nederland is nog steeds meer dan driehonderd millimeter, meldt Weeronline. Daarmee is het neerslagtekort in Overijssel en Gelderland volgens het meteorologisch platform nog net zo groot als van de zomer. Normaal bedraagt in deze tijd van het jaar het neerslagtekort slechts honderd millimeter.
Landelijk is er nog altijd sprake van ernstige droogte met een gemiddeld tekort van 250 millimeter , al zijn er inmiddels regionaal grote verschillen opgetreden. Ten oosten van Groningen liep het neerslagtekort al fors terug tot 120 millimeter en ook in het westen van het land is het neerslagtekort gezakt naar 150 tot 180 millimeter.
Dat is het gevolg van overvloedige neerslag die in september juist in deze streken viel: 180 tot 220 millimeter regen en dat is twee maal zoveel als normaal deze maand.

Droogste gebieden

Als het om regenbuien gaat gelden het oosten van Overijssel en Gelderland als de droogste gebieden van Nederland, met 50 tot 100 millimeter neerslag . Normaal valt er in deze contreien in september 65 tot 75 millimeter.
Met landelijk meer dan gemiddeld 150 millimeter neerslag is september een flinke natte maand geworden. Met uitschieters in Zuid-Holland en Zeeland waar plaatselijk 220 millimeter regen viel. Twee keer zoveel als normaal in het westen des lands.
Door de regionale grote verschillen is de grondwaterstand op de ene plek flink hersteld, terwijl het peil op andere plaatsen overeenkomt met de grondwaterstand van de tien procent laagste jaren .

Groen gekleurd

Op plekken waar de grondwaterstand nog zeer laag is kunnen bomen nog steeds problemen ondervinden door de droogte, terwijl het grasland door de recente regen alweer groen is gekleurd. Dat geeft een vertekend beeld, want hoewel de bovenste laag van de bodem wel vochtig is geworden heeft het regenwater heeft nog niet de diepere bodem bereikt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.