nieuws

Landbouwgrond bij Natura 2000-gebieden Bergvennen en Brecklenkampse Veld wordt toch natuur

Natura 2000-gebied Bergvennen in Lattrop
Natura 2000-gebied Bergvennen in Lattrop
Bijna 36 hectare landbouwgrond dat ligt bij de Natura 2000-gebieden Bergvennen en Brecklenkampse Veld in Lattrop moet toch natuurgebied worden. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald.
De gemeente Dinkelland, LTO Noord en enkele boeren uit de omgeving waren naar de Raad van State gestapt om te voorkomen dat enkele agrarische bedrijven moeten wijken voor de natuur.

Beschermde heide

Het agrarisch gebied is aangewezen als Natura 2000-gebied voor de ontwikkeling van de beschermde vochtige heide. De bedrijven kunnen volgens het ministerie van Economische Zaken niet op deze plaats blijven omdat ze zorgen voor verdroging. Voor de beschermde heide is een hoge grondwaterstand nodig.
Tijdens de zitting zette de Raad van State vraagtekens bij de motivatie van het ministerie van Economische Zaken en gaf staatssecretaris Sharon Dijksma opdracht om de noodzaak van het besluit aan te tonen. Dat vindt de Raad nu voldoende bewezen.

'Maatregelen moeten gebeuren'

LTO is niet blij met de uitspraak maar geeft ook aan dat er weinig meer aan te doen is. "Het zijn maatregelen die moeten gebeuren. De uitspraak is nu geweest daar kunnen we niets meer aan doen", zegt Tjerk Elzinga namens LTO Noord.
In de gemeente Dinkelland liggen veel Natura 2000-gebieden. De gemeente onderzoekt momenteel welke gevolgen alle maatregelen hebben en wat er in de toekomst met de gebieden gaat gebeuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.