Nieuws

Boeren Lattrop staken medewerking aan leggen eigen 'stikstofpuzzel'

Bergvennen bij Lattrop.
Bergvennen bij Lattrop. © ANP
De boeren uit Lattrop en omstreken stoppen per direct met hun eigen initiatief om samen met de provincie Overijssel te werken aan de 'stikstofpuzzel' in het gebied. Het doel was om met alle partners in kaart te brengen waar (stikstof)ruimte is om te boeren, en waar en hoe natuur versterkt moet worden. Na een emotionele vergadering vorige week in het provinciehuis met felle uitbarstingen, staken de boeren teleurgesteld hun medewerking aan dit proces.
Zes boeren waren in 2021 samen met de provincie begonnen in een zogeheten gebiedsgerichte aanpak (GGA). Om toekomstperspectief te behouden voor boeren die door willen en daarnaast een oplossing te zoeken voor de opgave van verbeteren van de biodiversiteit, de waterkwaliteit en de waterhuishouding in de regio. De boeren kregen hiervoor steun en geld van de provincie. Ze werden geroemd om hun eigen inzet en wens om de regie in het gebied zelf te willen voeren.

Tieren en vloeken

Een van de natuurgebieden in het gebied is Bergvennen en Brecklenkampse Veld. Vorige week werd er in een provinciale vergadering gesproken over het plan van maatregelen die nodig zijn om dat Natura-2000 gebied te versterken. De boeren hebben in het jarenlange proces meegepraat en meegedacht, maar hielden sterke bedenkingen bij het plan. Ze vrezen dat de maatregelen te ingrijpend zijn voor hun bedrijven.
Tijdens de vergadering reageerden de boeren fel op uitlatingen van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. Na een schorsing werd er op de gang flink gevloekt en getierd. Een van de aanwezige boeren zei een dag later zichzelf niet in zijn gedrag te herkennen, maar dat hij toegaf dat ook hij in alle emotie en onmacht 'uit de bocht vloog'. De emoties liepen zo hoog op, omdat de boeren zich niet gehoord voelen.

'Roeptoeteren'

De emoties waren zodanig fel dat politiek bestuurders en politici zich bedreigd voelden. Commissaris van de Koning Andries Heidema zei later dat intimidatie en bedreigingen ver over de grens van het toelaatbare zijn in een democratie. Dat 'roeptoeteren om je eigen gelijk te halen' niet de manier is.
De boeren laten in een verklaring weten waarom ze hun medewerking stoppen.

Absoluut dieptepunt

"Het was een buitengewoon heftige week. Na jarenlang constructief meedenken en meepraten zonder resultaat was de vergadering afgelopen woensdag een absoluut dieptepunt. Zowel de behandeling van Gedeputeerde Staten als de emotionele ontlading heeft enorme impact gehad op iedereen. Als boeren hebben we met zelfreflectie hier over gesproken en duiding gegeven waarom het zo is gebeurd."
De boeren geven aan dat het heftig was maar dat ze zwaar teleurgesteld zijn dat inspreken wordt gezien als 'roeptoeteren om je gelijk te halen' terwijl dat onderdeel is van het democratische proces. "Ons vertrouwen is tot een nulpunt gedaald. Door alles wat er is gebeurd geven we de opdracht om te komen tot een gezamenlijke invulling van het gebied Lattrop-Brecklenkamp terug aan de provincie Overijssel en staken we onze medewerking."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.