Nieuws

Inwoners Haaksbergen tevreden over opvang vluchtelingen: "We mogen trots zijn hoe we het doen"

Burgemeester Rob Welten praat de inwoners bij
Burgemeester Rob Welten praat de inwoners bij © RTV Oost
Een positieve en gezellige bijeenkomst over vluchtelingen, ja het kan. In Haaksbergen organiseerde de gemeente een informatieavond met als doel vragen van inwoners te beantwoorden en een stand van zaken te geven hoe de opvang van vluchtelingen gaat.
De koffie staat op tafel bij de ongeveer twintig inwoners van Haaksbergen die op de avond afgekomen zijn. Jan Jacobs is klusjesman en huismeester bij de opvang van vooral Syrische vluchtelingen: "Het zijn zulke aardige mensen en ze willen je steeds helpen."
De vragen die de belangstellenden stellen gaan vooral over wat niet kan. Jeanette vraagt zich bijvoorbeeld af waarom Oekraïners wel naar school kunnen en andere vluchtelingen niet.
Positieve informatieavond over vluchtelingen in Haaksbergen
Burgemeester Rob Welten praat de inwoners bij. "We vangen als Haaksbergen verschillende vluchtelingen op. Oekraïners op de vlucht voor de oorlog, van wie we weten dat die maar tijdelijk opvang nodig hebben. Maar ook kennen we allemaal de schrijnende beelden uit Ter Apel van mensen die buiten slapen en daarom is er ook de noodopvang van asielzoekers."

Drie maanden verlengen

Die noodopvang zou voor drie maanden zijn, maar het verzoek van het Rijk is nu om dat met drie maanden te verlengen: "En daar gaan wij mee akkoord." Instemmend geknik vanuit de zaal, want de mensen die op de bijeenkomst afgekomen zijn willen graag dat Haaksbergen z'n beste beentje voorzet. Welten: "Ik weet dat er ook mensen zijn die op social media hun onvrede uiten. Ik had gehoopt dat die hier ook zouden zijn, maar helaas."
Haaksbergen vangt dit jaar ook 33 statushouders op, dat moeten er volgend jaar zestig worden. Volgens wethouder Pieter van Zwanenburg moet de gemeente hierin gewoon zijn plicht vervullen, net als alle andere gemeenten in Nederland. Aan het einde van de avonden kijkt burgemeester Welten tevreden om zich heen: "Ik ben trots op de inwoners van Haaksbergen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.