Nieuws

Pony- en paardenmarkt in Heeten: handjeklap, gehinnik en uitkijken voor de poep

Pony- en paardenmarkt in Heeten
Pony- en paardenmarkt in Heeten © RTV Oost / Christel Ruiter
Handjeklap, veel gehinnik en uitkijken waar je loopt, anders trap je in de poep. In Heeten stond vanmorgen de jaarlijkse pony- en paardenmarkt op het programma. Hoewel er veel viervoeters van eigenaar wisselden, was de stemming toch wat bedrukt. De markt voor pony's en paarden zakt volgens handelaren namelijk aardig in.
"Ik ben op zoek naar twee Shetlandpony's," vertelt een medewerkster van Universiteit Wageningen. "We ontwikkelen een behandeling tegen zomereczeem." De vrouw heeft haar oog laten vallen op een kleine zwarte pony, alleen de vraagprijs van 800 euro vindt ze nog aan de hoge kant.
Handjeklap op Pony- en Paardenmarkt Heeten
"Het is heel spannend, " legt marktmeester Wout Wagenmans uit. "Het is de eerste keer weer sinds een aantal jaren. We hopen dat de mensen weer komen en dat er een beetje handel is en dat de sfeer goed is."

'Het is allemaal iets minder'

"De handel is rustig", vertelt een handelaar uit Broekland anderhalf uur nadat de markt is gestart. "Het is allemaal iets minder." Toch verkocht hij binnen 90 minuten acht pony's. "Ik moest de prijs wel aanpassen."
"Een paar jaar geleden was het zo dat, wat je vroeg, dat je dat ook kreeg voor een pony", vult marktmeester Wagenmans aan. "Nu nemen veel kopers een afwachtende houding aan. Dat komt omdat mensen minder geld te besteden hebben. De export is ook al een beetje minder. Je ziet dat er ook in het buitenland een negatieve tendens zichtbaar is."
Wout Wagenmans, marktmeester in Heeten
Wout Wagenmans, marktmeester in Heeten © RTV Oost / Ties van der Heide
En de handelaar uit Broekland? Die gaat nog eens een rondje over de markt maken of hij nog ergens een goedkope pony of paard op de kop kan tikken. Maar echt specifiek gaat hij nergens naar op zoek. "Ik koop alles. Ik ga voor winst."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.