Nieuws

Slager, journalist en wetenschapper: drie nieuwe Statenleden voor Overijssel

Drie nieuwe leden vullen leeggekomen plaatsen op in de Provinciale Staten
Drie nieuwe leden vullen leeggekomen plaatsen op in de Provinciale Staten © Provincie Overijssel
Vanaf vandaag zitten drie nieuwe gezichten in de Provinciale Staten van Overijssel. De VVD, ChristenUnie en GroenLinks voeren alle drie noodgedwongen een wissel door in de Statenfractie.
Na de gemeenteraadsverkiezingen en de de daaropvolgende collegevormingen vertrokken twee Statenleden om elders wethouder te worden. Manouska Molema (GroenLinks) vervult die functie in Groningen, Arjan Hof (CU) in Twenterand. Vandaag zwaaiden ze af in het provinciehuis in Zwolle.
De met corona besmette Andries Heidema spreekt vanuit huis vertrekkend Statenlid Dinand Leferink toe
De met corona besmette Andries Heidema spreekt vanuit huis vertrekkend Statenlid Dinand Leferink toe © RTV Oost
Dat deden ze samen met Dinand Leferink, die afgelopen juli liet weten zich niet meer thuis te voelen bij de VVD. Hij sprak over een "bedenkelijke wijze waarop de VVD-top in Den Haag zonder realiteitszin en enige gevoel van empathie met onze boeren (...) denkt om te moeten gaan", en vertrok.

Nieuwelingen

Wim Tutert (VVD), Vincent Wever (GL) en Wouter Teeuw (CU) vullen vanaf vandaag de vrijgekomen plekken, tot aan de verkiezingen in maart volgend jaar. Bij de eerste Statenvergadering van het nieuwe politieke jaar werden ze geïnstalleerd.
Tutert runde 25 jaar lang een ambachtelijke keurslagerij in Raalte en stapte vervolgens over naar een job als productontwikkelaar. Namens de VVD Overijssel was hij al actief als burgerraadslid.
Wever is voorzitter van GroenLinks Zwolle, de stad waar de geboren Twent al zijn halve leven woont. Hij is adviseur Duurzame Mobiliteit en was eerder ook actief als journalist, onder meer als hoofdredacteur van OV-Magazine.
De afgelopen acht jaar leidde Teeuw in Almelo de fractie van de ChristenUnie. Hij is gepromoveerd als wetenschapper aan de Universiteit Twente en werkt als lector Ambient Intelligence bij hogeschool Saxion.

Duiventil

Wisselingen binnen de Provinciale Staten komen tijdens de huidige periode vaker voor. Een jaar geleden stond de teller op negen vertrokken Statenleden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.