Nieuws

Kledingbank Steenwijk luidt noodklok: "Het aantal mensen dat hier binnenloopt is schrikbarend hoog"

Kledingbank Boutique Zero Zero, rechts Kathleen Walvoort
Kledingbank Boutique Zero Zero, rechts Kathleen Walvoort © RTV Oost
Steeds meer schrijnende verhalen doen de ronde in kledingbank ‘Boutique Zero Zero’ in Steenwijk, weet eigenaresse Kathleen Walvoort. Sinds mei dit jaar ziet zij een groei van 26 procent van mensen die een beroep doen op de kledingbank. Er is een grote vraag naar kleding, menstruatie- en verzorgingsartikelen. Gevreesd wordt dat de toenemende vraag naar de diensten van de kledingbank de aankomende maanden uit de hand gaat lopen.
"Het aantal mensen dat hier binnenloopt is schrikbarend hoog", zegt Kathleen. Sinds mei dit jaar heeft de stichting een stijging van 26 procent waargenomen. Een bizarre toename aan mensen die een beroep doen op de kledingbank, aldus Kathleen. "Gelukkig hebben we een voorraad, maar hoe lang kunnen we daarmee nog vooruit?", zegt Kathleen, die samen met een groepje vrijwilligers de rekken van haar winkel voorziet van nieuwe kleding.

Nieuwe doelgroep

"We zien een hele nieuwe doelgroep die ook de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen. We hadden voornamelijk bezoekers die in de schuldsanering zitten. Die nieuwe doelgroep zijn ZZP'ers en mensen met een inkomen dat 130 procent boven de minima zit", stelt Kathleen.
"Over het algemeen komt dat door de stijgende energiekosten. Dat hoor je hier heel veel in de buurt. Hier zit dat gemiddeld op de 400 tot 600 euro per maand. Er zijn hier gewoon mensen in de wijk die moeten gaan afwegen of ze vandaag wel gaan eten of niet. Zo erg is het."

Angst voor de toekomst

Kathleen ziet de toekomst met angst tegemoet. "Er is nu besloten dat mensen niet meer worden afgesloten of uit hun huis worden gezet. Maar dat is de afgelopen maanden wel gebeurd. Ook in onze gemeenschap is dit gezinnen overkomen".
Ze vervolgt: "Als je een maandinkomen hebt van 1400 euro en je moet bijna 700 euro huur betalen en er komt een gasrekening van bijna 700 euro bovenop, dan is gewoon het einde zoek. Ik verwacht niet dat daar verandering in gaat komen de aankomende maanden."
Kathleen hoort de meest schrijnende verhalen in haar kledingbank. "De mensen die hier komen zijn ontzettend gespannen. Laats hoorde ik van iemand: 'Ik kan mezelf beter voor de trein gooien', dat raakt me zo enorm. Die spanning bij mensen gaat ertoe leiden dat er thuis ook meer spanningen komen, dit leidt vaak tot nog grotere problemen."

Donaties

De winkel werkt met een puntensysteem. Ook kan de kleding gekocht worden voor een zacht prijsje. Iedereen die in aanmerking komt voor het puntensysteem krijgt maandelijks 20 punten. Kinderen 15. Die punten staan gelijk aan euro's. Op die manier kunnen gezinnen ervoor zorgen dat ze nieuwe kleding kunnen betalen. Om in aanmerking te komen voor het puntensysteem heb je een verwijsbrief nodig van een instantie of omstander, zoals bijvoorbeeld een voedselbank. "Kledingdonaties zijn ontzettend welkom, al helemaal met deze enorme stijging in bezoekers."
"Het laatste wat we willen is mensen moeten weigeren. Dat willen we echt voorkomen." Winkels uit de omgeving doneren hun kleding waar ze de afgelopen seizoenen mee bleven zitten. De winkel is dringend op zoek naar nieuw ondergoed. "Ondergoed is iets wat we niet tweedehands uitgeven. Als dat niet wordt gedoneerd, moeten we dat van eigen geld gaan inkopen", zegt Walvoort.

Menstruatie-armoede

Naast kleding geeft de boetiek ook verzorgingsproducten uit, zoals shampoo, scheermesjes, incontinentiebroekjes en menstruatieproducten. De uitgifte van menstruatieproducten is sinds afgelopen jaar verdubbeld. "Voorheen was die uitgifte erg kleinschalig. Toen hadden we tien mensen per week die de producten kwamen halen, nu is dat het dagelijkse aantal dat behoefte heeft aan de producten. Per maand geven we 400 verpakkingen aan menstruatieproducten weg."
Mede door donaties van het Armoedefonds en een inzamelingsactie van de ChristenUnie wordt de stichting voorzien van menstruatieproducten. Voorheen gaf Kathleen haar eigen geld uit aan het inkopen van de producten; dat kostte haar zo’n 1200 euro per maand.
Menstruatie-armoede is een snel groeiend probleem. "Menstruatieproducten kosten al snel 4 á 5 euro per pakje. Als je bijvoorbeeld in de schuldsanering zit en weekgeld hebt van 50 euro per week en je twee verpakkingen nodig hebt, is het een aardige aanslag op je budget." Ook de aanloop van jonge meisjes in nood van tampons en maandverband is groot.
Tekst gaat verder onder de foto.
Gratis verzorgings- en menstruatie producten in Boutique Zero Zero
Gratis verzorgings- en menstruatie producten in Boutique Zero Zero © RTV Oost

Reactie gemeente

De gemeente Steenwijkerland geeft de volgende reactie op de ondervindingen van RTV Oost: "De gemeente Steenwijkerland heeft armoede en financiële problematiek tot speerpunt benoemd voor de komende jaren. We zijn daarom blij met de inzet van alle maatschappelijke organisaties zoals Boutique Zero Zero. Samen proberen we ernstige financiële problematiek te voorkomen. We helpen veel inwoners met de energietoeslag en met ondersteuning vanuit het Geldloket Steenwijkerland. Daarnaast zijn we op dit moment bezig met de campagne ‘Steenwijkerland op WEG’, waarbij we op locatie in gesprek gaan met inwoners over energie, schulden en werk."
De gemeente roept mensen die financiële problematiek ervaren op om contact op te nemen met het Geldloket. Kathleen sprak over gezinnen die door de oplopende energieprijzen uit huis zijn geplaatst. De gemeente herkent deze verhalen niet.

Doneer

Kathleen roept iedereen op om langs te komen om te doneren of kleding te kopen in de kledingbank. "We vinden het erg fijn dat er juist klanten komen die kleding kopen. Met dat geld kunnen we de ook bij ons de enorm stijgende energierekeningen betalen. Doordat je hier iets koopt, steun je juist de minima, want het geld gaat terug naar hen. Je benadeelt er dus niemand mee die minder heeft", zegt Walvoort.
Donaties kunnen worden afgeven aan de Kallenkoterallee 83 te Steenwijk. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich melden op de website van Boutique Zero Zero.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.