Nieuws

De 'verlosser' van de stikstofcrisis? Vandaag komt Remkes met zijn advies

Johan Remkes
Johan Remkes © ANP
De verwachtingen zijn hoog gespannen; Johan Remkes komt na maanden overleggen en luisteren met zijn bevindingen over een weg uit de stikstofcrisis. De gespreksleider is in juli aangesteld nadat de verhouding tussen het kabinet en de boerenorganisaties volledig was verstoord. De stikstofplannen, het beruchte stikstofkaartje en een perspectiefbrief die 'broddelwerk' werd genoemd door Kamerleden en boeren deed de vlam in de pan slaan.
Er volgden heftige en wilde acties, blokkades van snelwegen en distributiecentra. Het kabinet zag zich genoodzaakt om hulp in te roepen van een bemiddelaar. Hoewel de officiële benaming 'gespreksleider' werd, kreeg Johan Remkes de taak om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.
Te beginnen bij de boerenorganisaties. Maar ook natuurorganisaties, provincies, banken en ondernemersorganisaties schoven aan om te praten over het stikstofbeleid.
Binnen de coalitie stonden politieke verhoudingen ook op spanning, onder meer nadat CDA-minister Wobke Hoekstra als partijleider uitspraken had gedaan die afweken van het regeerakkoord.
Remkes werd aangesteld om plooien glad te strijken en een advies uit te brengen aan het kabinet hoe verder te gaan met het stikstofbeleid. Het gaat dus om een advies; het is aan het kabinet om daar al dan niet iets mee te doen.

Kritiek keuze

Remkes is een VVD-coryfee, een rasbestuurder en geroemd om zijn soms stevige aanpak van lastige kwesties. De boeren waren sceptisch bij het aanstellen van Remkes als gespreksleider, aangezien hij medeschrijver was van het stikstofrapport 'Niet alles kan overal' en daarin onder meer zei dat de stikstofdoelen naar voren moesten worden gehaald.
Bovendien was vooraf al bekend dat er geen ruimte was voor onderhandelingen tijdens de gesprekken, dat het regeerakkoord leidend was. Uiteindelijk schoven de boeren toch aan bij Remkes, uit dat gesprek werd duidelijk dat er vooral sprake is van een fikse vertrouwenscrisis tussen de overheid en de agrarische sector.
Natuurorganisaties werden ook uitgenodigd door Remkes om te praten. Zij gaven aan geen uitstel te willen, dat het nodig is om vast te houden aan 2030 als doel om de helft van de stikstofuitstoot te hebben verminderd. Bij het overleg waren onder meer Mobilisation for the Environment (MOB), Natuurmonumenten, Milieudefensie en LandschappenNL aanwezig.

Verwachting advies

Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het advies van Johan Remkes, al vinden boeren dat er 'weinig ruimte lijkt voor hun visie en (on)haalbaarheid van het gekozen tijdspad'. LTO-voorman Sjaak van der Tak gaf namens de boerenbelangenorganisatie aan dat zij zich wel gehoord voelden en dat de sector hoopt dat hun inbreng serieus wordt meegenomen in het beleid.
Aangezien Remkes al eerder aan een stikstofadvies heeft meegeschreven waarin hij duidelijk maakt welke stappen gezet moeten worden, is de verwachting dat het vooral over het ontstane wantrouwen gaat. Hoe elkaar weer te vinden en waar is ruimte om uit die vertrouwenscrisis te komen en stappen te zetten naar een haalbaar beleid met draagvlak.
Vanmiddag rond 13.00 uur presenteert Remkes zijn advies in Den Haag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.