Nieuws

Melkveehouder over stikstofrapport: "Duidelijk verhaal, maar we zijn er nog lang niet"

Rudie Haarman, melkveehouder
Rudie Haarman, melkveehouder © Chantal Everaardt\RTV Oost
Hij knikte af en toe terwijl hij luisterde naar de toespraak van Johan Remkes over het nieuwe stikstofrapport: "Een verhelderend verhaal", reageert de Bathmense melkveehouder Rudie Haarman. "Maar er moet nog een hoop gebeuren."
Remkes adviseert in zijn rapport vast te houden aan 2030 als jaar om de helft minder stikstof uit te stoten, iets waar boeren fel tegen gekant zijn. Ook moet de optie er zijn om bedrijven gedwongen uit te kopen. Remkes gaf aan dat boeren waarschijnlijk niet blij zullen zijn met deze conclusies.
Melkveehouder reageert op toespraak Johan Remkes

'Niets doen geen optie'

Toch geldt dat niet perse voor Haarman. "Natuurlijk is dit nog steeds een complexe situatie waar we als sector in zitten. Maar Remkes vertelde een duidelijk verhelderend verhaal. Hij benoemde alle facetten."
Voor Haarman werd er een herkenbaar beeld geschetst. "We snappen als boerensector goed dat er iets moet gebeuren. We snappen de samenhang van wetgeving, het stikstofprobleem en hoe complex dat is. Maar we moeten samen tot oplossingen komen. Niets doen maakt het probleem alleen maar groter."

Pijnlijke boodschap

Remkes was in zijn toelichting kritisch op het gevoerde beleid. Zo gaf hij aan dat de ministers het land in moeten. "Ik ben het daar mee eens. De ministers moeten ons komen uitleggen hoe het zit. Niet met een kamerbrief, maar daadwerkelijk op bezoek komen."
Zo ligt er een pijnlijk advies op tafel voor een aantal boeren. Piekbelasters moeten eind 2023 uitgekocht of verplaatst zijn. Remkes vindt dat het beëindigen van de piekbelasters zoveel mogelijk op vrijwillige basis moet gebeuren. "Het uitkopen is natuurlijk een heftig advies. Een hele pijnlijke boodschap", vervolgt Haarman. "Maar voor de hele sector moet er perspectief komen. Dat mis ik nu nog."
Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) laat in een reactie weten: 'Remkes heeft in zijn langverwachte en omvangrijke advies duidelijk elementen uit de inbreng van de agrarische sector overgenomen. Daarmee vindt een forse en hoognodige bijsturing van het ingezette kabinetsbeleid plaats. De aanbeveling om tot 600 piekbelasters binnen één jaar (vrijwillig) te beëindigen is wat LTO betreft echter onmogelijk en onnodig. Het eindoordeel of de analyse en aanbevelingen van Remkes bijdragen aan de broodnodige verbetering van het vertrouwen en verdieping van de inhoud laat LTO aan haar leden. '

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.