Nieuws

Meeste werkenden in Staphorst en Zwartewaterland, Overijsselse steden blijven achter

In Staphorst heeft het grootste gedeelte van de beroepsbevolking een betaalde baan
In Staphorst heeft het grootste gedeelte van de beroepsbevolking een betaalde baan © ANP / Peter Hilz
Van alle Overijsselse gemeenten heeft in Staphorst het grootste gedeelte van de beroepsbevolking een betaalde baan. Ruim driekwart van de inwoners is daar actief op de werkvloer. Grote steden als Enschede en Almelo blijven achter. Dat blijkt uit onderzoek van CVster.nl op basis van data van CBS en Eurostat.
Beroepsbevolking:
Dit is de groep personen van 15 tot 75 jaar die ofwel betaald werk heeft (werkzame beroepsbevolking), of recent naar betaald werk heeft gezocht en daarvoor direct beschikbaar is (werkloze beroepsbevolking). (Definitie CBS)
Vorig jaar had 71,4 procent van de Overijsselse beroepsbevolking een betaalde baan. De arbeidsparticipatie in Overijssel ligt hiermee iets boven het landelijk gemiddelde: van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar werkt 70,4 procent.
In Staphorst en Zwartewaterland is naar verhouding het grootste deel van de inwoners actief op de werkvloer. Van alle 15- tot 75-jarigen is namelijk driekwart werkzaam: nergens in Overijssel is het aandeel werkenden zo hoog. De vijf gemeenten binnen onze provincie met de hoogste arbeidsparticipatie:
1. Staphorst: 76,1%
2. Zwartewaterland: 76,1%
3. Rijssen-Holten: 75,2%
4. Tubbergen: 74,7%
5. Dalfsen: 74,3%
Van alle Overijsselse gemeenten ligt in Enschede de arbeidsparticipatie het laagst: hier werkt slechts 66,3 procent van de beroepsbevolking. Ook in Almelo (67,3 procent) en Losser (69,6 procent) werkt een relatief klein deel van de inwoners ten opzichte van andere gemeenten.

Vrouwen en ouderen

De arbeidsparticipatie op de Overijsselse arbeidsmarkt verschilt sterk per geslacht. Van de mannelijke bevolking werkt driekwart (75,5 procent), terwijl het bij vrouwen om een veel kleiner deel gaat (67,2 procent). Gemeenten waar vrouwen het vaakst een baan hebben zijn Tubbergen (72 procent), Staphorst (71,6 procent) en Zwartewaterland (71,5 procent). In Enschede, Almelo en Hengelo hebben relatief gezien de minste vrouwen betaald werk.
Van alle 50- tot 64-jarige Nederlanders werkt inmiddels ruim driekwart. Vergeleken met twintig jaar geleden gaat het om een toename van 40,3 procent. Met dit aandeel oudere werkenden staat Nederland in de Europese top-tien als het gaat om werkende vijftigplussers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.