Nieuws

Provincie haalt omgekeerde vlaggen weg: verhuurder van hoogwerkers overspoeld met boze reacties

Omgekeerde vlaggen in Lemselo
Omgekeerde vlaggen in Lemselo © ANP / Herman Wouters
De provincie Overijssel is deze week begonnen met het weghalen van omgekeerde vlaggen aan lantaarnpalen, verkeersborden en viaducten. Bij verhuurders van materialen die nodig zijn bij deze actie, regent het boze berichten.
"Mailtjes, telefoontjes, berichten op sociale media. We krijgen deze week heel wat over ons heen", zegt de woordvoerder van een bedrijf dat in de regio Twente hoogwerkers levert voor het weghalen van de vlaggen. "Het is echt niet mals wat we over ons heen krijgen en dat heeft hier behoorlijk wat impact."
'Stelletje ratten', schrijft iemand op Facebook. 'Schijters, 's avonds in het donker zodat niemand het zal zien', vult een ander aan. Vergelijkbare reacties komen van mensen die het bedrijf opbellen om hun ongenoegen te uiten. "Hoe we daarmee omgaan? Mensen die ons vriendelijk een vraag stellen, geven we zeker antwoord. Maar aan degenen die ons uitschelden, daar gaan we geen tijd aan besteden."
Dit is nog een van de nettere berichten op sociale media
Dit is nog een van de nettere berichten op sociale media © Twitter

Verkeersveiligheid

De provincie haalt de vlaggen weg, omdat steeds meer exemplaren los raken. De afgelopen maanden werd alleen ingegrepen als de verkeersveiligheid in gevaar kwam, maar nu het herfstweer zijn intrede doet, worden alle vlaggen langs de weg verwijderd.
Nu de opruimactie in volle gang is, richten mensen hun boosheid niet alleen tot de provincie, maar ook tot ondernemers. En dat terwijl deze Twentse verhuurder van hoogwerkers het liefst helemaal geen materiaal beschikbaar zou stellen voor het weghalen van de vlaggen. "Maar we zijn het contractueel verplicht. Een aantal jaar geleden hebben we een contract getekend waarin staat dat wij bij calamiteiten materiaal leveren voor de provincie. Dan moet je denken aan wateroverlast, omvallende bomen, dat soort zaken. Maar de provincie ziet dit ook als een calamiteit."
Wij staan juist volledig achter de boeren
Verhuurder hoogwerker

'Spagaat'

En dus kan het bedrijf niet anders dan materiaal leveren. "We zitten in een spagaat. Als we het niet doen dan plegen we contractbreuk. Terwijl wij de omgekeerde vlaggen helemaal niet afkeuren. Wij staan volledig achter de boeren wat dat betreft."
Niet alleen langs provinciale wegen, maar langs buitenwegen, in dorpen en in steden verdwijnen de vlaggen. Daarbij trekt de provincie samen op met de gemeenten. Naar verwachting zijn ze begin oktober allemaal weggehaald. Vlaggen op privéterrein kunnen blijven staan, daar kan de provincie of gemeente niets aan doen.

Reactie Provincie

De provincie meldt in een reactie dat het verwijderen van de omgekeerde vlaggen die aan provinciale lantaarnpalen, verkeerslichten en viaducten hangen. goed en volgens planning verloopt.
"Wel bereiken ons berichten via onder meer social media die van intimiderende aard zijn richting betrokken medewerkers. Intimidatie richting onze eigen medewerkers, medewerkers van inhuurbedrijven, die van gemeenten en andere betrokken organisaties is onacceptabel", aldus een woordvoerder. "We staan hierover in nauw contact met de betrokken aannemers en bij het weghalen van de vlaggen zijn ook altijd medewerkers van de provincie aanwezig."
De provincie hoopt daarmee het veiligheidsgevoel bij die medewerkers te borgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.