Nieuws

Inbreker sluipt door tuin waar Tine Bijdevaate (78) uit Tuk ligt te slapen: "Doodeng, ik laat de deur nooit meer los"

Tine Bijdevaate uit Tuk sliep in haar achtertuin toen een inbreker haar huis in ging
Tine Bijdevaate uit Tuk sliep in haar achtertuin toen een inbreker haar huis in ging © RTV Oost / Onder de Loep
De 78-jarige Tine Bijdevaate uit Tuk krijgt nog angstige gevoelens als ze terugdenkt aan wat haar afgelopen zomer is overkomen. Terwijl ze in haar achtertuin ligt te slapen, is een inbreker langs haar heen geslopen en haar huis in gegaan. "Ik heb niks gezien of gehoord, dat maakt het doodeng."
Een warme zaterdagmiddag in juni. Tine had in en rond haar huis allerlei klusjes gedaan. Ze besluit buiten op een stoel te gaan zitten in de achtertuin. "Ik was gewoon moe, ook van alle warmte", vertelt Tine Bijdevaate.
Bekijk hier het verhaal van Tine:
Haar achterdeur staat op dat moment open. Zonder dat ze het in de gaten heeft gehad, is er iemand langs haar door de tuin geslopen en naar binnen gegaan. "Ik heb niks gezien of gehoord", aldus Tine. "Ik weet dus ook niet of het één of meerdere personen waren. Dat maakt het wel doodeng."

Slaapkamer overhoop gehaald

Als ze wakker wordt en haar werkzaamheden in huis weer oppakt heeft ze niet in de gaten wat zich in haar woning heeft afgespeeld tijdens haar middagdutje. Dat ziet ze pas als ze in de loop van de middag op haar slaapkamer komt.
"Een kistje waar allemaal waardevolle dingen in zaten lag op de kop op de grond. Toen zag ik ook dat bij mijn nachtkastje een laatje helemaal leeg was gehaald. Daar zaten dingen van mijn grootouders in. Dat ben ik allemaal kwijt."
De inbreker heeft in haar slaapkamer allerlei waardevolle spullen gestolen
De inbreker heeft in haar slaapkamer allerlei waardevolle spullen gestolen © RTV Oost / Onder de Loep
Later merkt ze dat ook haar bankpas is verdwenen. De politie heeft beelden waarop te zien is dat dezelfde middag al honderden euro's worden opgenomen met die pas bij een geldautomaat in Steenwijk. De man die bij de geldautomaat staat is ook gefilmd bij MediaMarkt in Zwolle, waar hij met de bankpas van Tine een laptop afrekent van 1500 euro.
Waarom ben ik daar gaan zitten en waarom ben ik in slaap gevallen?
Tine Bijdevaate
Door de brutale insluiping in haar huis krijgt Tine mentaal een flinke klap. De eerste dagen durft ze haar huis niet meer uit. "Ik sliep ook heel slecht 's nachts. Die angst kwam telkens terug, soms heb ik dat nog. Dan vraag ik me af: waarom ben ik daar gaan zitten en waarom ben ik in slaap gevallen? Maar ik val zo vaak in slaap."
De politie hoopt dat iemand de man die de bankpas van Tine gebruikt herkent. "Deze man is ons belangrijkste spoor", zegt politiewoordvoerder Sven Strijbosch. "Het wil niet zeggen dat hij ook daadwerkelijk in haar woning is geweest, maar daar houden we wel rekening mee."
Deze man neemt met de gestolen bankpas van Tine geld op in Steenwijk
Deze man neemt met de gestolen bankpas van Tine geld op in Steenwijk © RTV Oost / Onder de Loep
Tine mist de sieraden, die voor haar heel waardevol waren. "Het ging bijvoorbeeld om een gouden armband met vier rijen granaatkraaltjes", zegt Strijbosch. Ook is een gouden trouwring met de inscriptie 21-1-1966 gestolen en een kettinkje met twee bedels, een hartje en een plat vierkantje. Misschien zijn die sieraden bij een goudopkoper of ergens anders te koop aangeboden. Dat horen wij graag."
Haar grote hobby, in de tuin werken, durft Tine inmiddels wel weer op te pakken. "Ik moet het doen en ik vind het ook leuk om te doen. Het is een heerlijke afleiding. Maar ik heb nu de sleutel aan een touwtje en als ik in de tuin werk gaat alles op slot en stop ik de sleutel onder mijn shirt. Het is toch eigenlijk abnormaal als ik in de achtertuin aan het werk ga dat ik dan de deur op slot moet doen? Maar ik doe het wel, ik laat de deur niet meer los."

Tips?

Herken je de pinner? Laat het dan weten!
- Bel de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer)
- Gebruik het tipformulier
- Stuur politie Steenwijkerland een privébericht op Facebook
- Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.