Nieuws

Onderzoek naar vaccins tegen vogelgriep: doel is verspreiding van virus indammen

Vervoersverboden zijn op veel plaatsen van kracht vanwege de uitbraak van vogelgriep.
Vervoersverboden zijn op veel plaatsen van kracht vanwege de uitbraak van vogelgriep. © ANP
Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoekt de werking van drie vaccins tegen vogelgriep. Dat meldt de nieuwssite van de universiteit. In de proef worden de drie vaccins tegen het huidige H5-virus in legkippen getest. In Overijssel werd dit jaar al bij meerdere pluimveebedrijven vogelgriep geconstateerd, het meest recent nog in Geesteren, een week geleden.
De proef wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De tests zijn nodig om meer informatie te krijgen over de effectiviteit van de vaccins.

Looptijd proef

De eerste vaccinproef vindt plaats in de onderzoeksfaciliteiten in de High Containment Unit van WBVR in Lelystad. Daar worden nieuwe typen vaccins getest van drie verschillende farmaceuten. “We hopen met deze proef inzicht te krijgen in effectiviteit van de vaccins tegen ziekteverschijnselen en het effect ervan op de verspreiding van het virus”, aldus vogelgriepexpert Nancy Beerens tegen WUR.nl. “De proef loopt ongeveer drie maanden. We verwachten de eerste uitkomsten niet eerder dan in de loop van december”, vertelt Beerens.
Er komt steeds meer behoefte aan een vaccin tegen vogelgriep. Dat heeft onder meer te maken de zomers die, in tegenstelling tot vroeger, niet meer vrij zijn van vogelgriepinfecties. "Dit jaar zagen we voor het eerst dat het vogelgriepseizoen niet ten einde liep met het vertrek van de trekvogels in april. Het virus heeft zich gehandhaafd door vogels die zomers in ons land zijn, te infecteren", stelt Beerens vast.

Aanhoudende ophokplicht

Het gevolg daarvan is dat de commerciële pluimveehouderij ook tijdens de zomer nog te maken heeft met uitbraken van vogelgriep. Dat heeft grote gevolgen voor de pluimveesector. Bijvoorbeeld vanwege de ruiming van (besmette) bedrijven, maar ook door de vervoersverboden en de aanhoudende ophokplicht, die in grote delen van Nederland niet meer is ingetrokken sinds de eerste vogelgriepgevallen in oktober 2021.
“De nieuwe typen vaccins die we in deze studie testen, beschermen naar verwachting beter tegen verspreiding van het virus. Ook is het mogelijk om gevaccineerde dieren te onderscheiden van geïnfecteerde dieren met specifieke diagnostiek", zegt Beerens.
De uitkomsten van het onderzoek, dat in december 2022 wordt afgerond, vormen de basis voor vervolgonderzoek waarin vaccins in het veld worden getest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.