Eerste gondel voor kabelbaan over de IJssel bij Welsum symbolisch geplaatst

In Welsum is het plan om een kabelbaan over de rivier de IJssel aan te leggen opnieuw onder de aandacht gebracht. Op de IJsseldijk bij tapperij Bijsterbosch is symbolisch een eerste gondel met kabels aan een paal bevestigd.

Het plan bestaat al enkele jaren, maar leek eigenlijk een stille dood te sterven. Maar gisteren, op 1 april, bracht een groep Welsummers de kabelbaan opnieuw onder de aandacht. Een gele gondel, vier meter boven de grond aan een paal bevestigd, werd onthuld. "En dat was geen 1 april-grap", zegt Wim Bijsterbosch, één van de initiatiefnemers voor de kabelbaan. "We zijn er nog steeds van overtuigd dat het plan kan slagen. De geplaatste gondel staat daar symbool voor. Dit jaar moet er duidelijkheid komen en dan kan de kabelbaan in 2016 in gebruik worden genomen."

'Kabelbaan is gat in de markt'
Ondernemer Wim Bijsterbosch wil de drie kilometer lange kabelgondelbaan laten lopen van zijn restaurant in Welsum naar het informatiecentrum van Staatsbosbeheer in Den Nul. De provincie wil de IJssel toeristisch aantrekkelijk maken. Wim Bijsterbosch denkt met de kabelbaan een gat in de markt op te vullen. Hij verwacht tweehonderd mensen per uur te kunnen vervoeren. "Als je ziet dat het Kozakkenveer tussen Fortmond en Veessen, even verderop, in het zomerseizoen 20.000 passanten heeft, dan zal er voor een kabelbaan ook voldoende belangstelling zijn."


De verwachting is dat de kabelbaan zo'n vijf tot zes miljoen euro gaat kosten. Bijsterbosch hoopt het bedrag met subsidies bij elkaar te brengen. Daarnaast wil hij rondvaarten over de IJssel gaan houden. De boot moet onder meer gaan stoppen bij landgoed De Haere, bij Fortmond en in Wijhe.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren