Nieuws

Gruwelijke nieuwe details in Enschedese moordzaak Mellée: "Ik zou hem oplossen in badje met zoutzuur"

Daan Mellée werd in de zomer van 2018 van dichtbij doodgeschoten in zijn slaap
Daan Mellée werd in de zomer van 2018 van dichtbij doodgeschoten in zijn slaap © RTV Oost
De van moord verdachte Debbie uit Enschede heeft opvallende uitspraken gedaan, kort nadat haar vriend Daan Mellee dood was gevonden. "Ik zou hem oplossen in een badje met zoutzuur." Dat blijkt uit het vertrouwelijke politiedossier waar RTV Oost over beschikt. Daaruit blijkt ook dat Debbie mogelijk een extra motief had om haar vriend om te brengen. Morgen is er een tussentijdse rechtszitting in de geruchtmakende moordzaak.
Enkele dagen nadat Daan Mellee in juli 2018 dood was gevonden in Debbie's huis aan Het Oosterveld in Enschede, werd haar door de teamleider van politieteam Letland te kennen gegeven dat het verstandiger was om Daan niet meer te bekijken bij een eventueel afscheid. "Hoezo?", vroeg ze vervolgens. "Is hij in het gezicht geschoten?" Op dat moment was nog niet bekend hoe Mellée om het leven was gekomen. Pas later werd geopenbaard dat hij driemaal beschoten is. Twee kogels raakten het hoofd, eentje van erg dichtbij.

Overspel

Mellée en Debbie hadden een turbulente relatie. De avond voor de moord had hij enkele tanden uit haar mond geslagen bij een ruzie. Volgens omstanders had zij vervolgens gedreigd om hem af te maken.
Maar er is mogelijk nog een motief. Uit vertrouwelijke politiestukken blijkt dat Daan in de nacht voor de moord door Debbie is gesignaleerd met twee meiden bij zich. In verhoren toont ze zich woest over deze mogelijke overspeligheid. "Dat 'ie ook nog met een andere vrouw was..." In datzelfde gesprek heeft ze het over een 'badje zoutzuur'.

Bewijzen

Tegen Debbie ligt belastend bewijs. Zo is haar dna gevonden op één van de kogelhulzen bij het levenloze lichaam van Daan. Die blijkt in zijn slaap doodgeschoten en werd naast het bed gevonden, slechts gehuld in een groene korte broek, half in een dekbed gerold.
In de waskamer ernaast werd een dertig jaar oud Versace-vest gevonden met kruitsporen. Die sporen matchen met de kruitresten op Daan's lichaam. De drager van het zwart-witte vest is dus waarschijnlijk bij de schietpartij aanwezig geweest. Op het bewuste kledingstuk zat dna van Debbie.
Daarnaast wordt ze door een vriendin in een afgeluisterd telefoongesprek 'opdrachtgever' genoemd.
Op een stapel wasgoed wordt een Versace-vest gevonden met kruitsporen, en dna van Debbie
Op een stapel wasgoed wordt een Versace-vest gevonden met kruitsporen, en dna van Debbie © Politiedossier

Killer

Debbie's kameraad Daniel V. is ook verdachte. Zijn dna is op het bed gevonden, waarop Daan lag te slapen. De sporen werden precies op de plek gevonden waar je een hand zou laten rusten om Daan van dichtbij door z'n hoofd te schieten.
Daarnaast laten verschillende getuigen zich belastend over hem uit. Een anonieme getuige wijst hem aan als schutter, een ander noemt hem 'een killer'. Een derde vertelt dat Debbie ooit Daniel voor de dood heeft weggesleept door net op tijd een insuline-injectie toe te dienen: "Luister Debbie, als jou ooit iets overkomt of zo, dan maak ik diegene voor je af", zou Daniel vervolgens hebben gezegd. Ze hebben elkaars voornaam op de onderarm getatoeëerd.
Samen met derde verdachte Bart de J. wisselde Daniel V. daags na de moord van telefoon. Daniel kocht voor hen beide een nieuwe 06 bij een telefoonzaak in Goor.

Messenger

Bart erkent in het huis aan Het Oosterveld te zijn geweest, om 'op Debbie te passen', nadat ze was mishandeld door haar vriend Mellée. Maar met de moord zegt hij niets te maken te hebben.
Opvallend is wel dat zijn eigen vriendin Anouscka hem erbij lijkt te hebben gelapt bij de politie. Via een nep-account op Facebook Messenger heeft ze Bart aangewezen als onderdeel van het moordtrio Debbie, Daniel en Bart. In verschillende chats wordt gesteld dat Daniel heeft geschoten, Bart instructies heeft gegeven hoe je geen sporen achterlaat, en dat Debbie de opdracht heeft verstrekt. Ze zou 500 euro beloning hebben gegeven.
Anouscka heeft zichzelf ook niet gespaard in de berichten. Er wordt geschreven dat zij het moordwapen zou hebben verstopt. Overigens ontkent ze de gebruiker te zijn van het nepaccount.

'Zeldzame'

Op de telefoon die bij haar vriend Bart in beslag is genomen staan Whatsapp-gesprekken uit 2021 opgeslagen. Anouscka staat in die telefoon opgeslagen onder de bijnaam 'Zeldzame'.
In hun gesprekken hebben ze het onder meer over over kruitsporen. Dat terwijl daar op dat moment nooit in de media over geschreven was, of in hun verhoren naar gevraagd was.

Wapenhandelaar Henk Wolters

Ook opvallend is dat een getuige meldt dat Daniel V. over wapens kon beschikken. Diegene stelt zelfs met een wapenhandelaar uit Zwolle in het huis van Debbie te zijn geweest. "Ben wel eens met Henkie Wolters bij Debbie in de woning geweest en ik heb Henkie toen in contact gebracht met Daniel."
Wapenhandelaar Henk Wolters is inmiddels zelf ook doodgeschoten, op oudejaarsavond 2019. Die moord is nog niet opgelost.
Volgens een getuige kon Daniel V. aan wapens komen
Volgens een getuige kon Daniel V. aan wapens komen © Politiedossier

Getuigen

Verdachten Debbie, Daniel V. en Bart zitten nog vast. Medeverdachte Anouscka loopt vrij rond. Als zij inderdaad het moordwapen heeft verstopt, staat daar niet een extreem hoge straf op.
Later dit jaar worden enkele getuigen onder ede aan de tand gevoeld bij de onderzoeksrechter. Onder hen een vrouw en man die mogelijk bij een heimelijke ontmoeting zijn geweest van de hoofdverdachten, kort na de moord. Tot nog toe laten die twee getuigen daar weinig tot niets over los.
Misdaadverslaggever Tom Meerbeek heeft over de zaak een podcastserie gemaakt, getiteld 'Moord op het Oosterveld'. De serie is te beluisteren op alle populaire podcastapps.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.