Nieuws

Slager André houdt stand in lege supermarkt in Kuinre, maar hoe lang nog?

Ambachtelijke slager André Mulder
Ambachtelijke slager André Mulder © RTV Oost
Slager André Mulder kent bijna al zijn klanten bij de voornaam. Al sinds zijn vijftiende werkt hij in Kuinre in een slagerij. Tien jaar geleden startte hij zijn eigen zaak in multifunctioneel centrum de Botter. De plek leek ideaal, achterin de supermarkt. Maar de supermarkt is plotseling gesloten en daarmee raakt ook André een flink deel van de klandizie kwijt.
Het nieuws van de sluiting van de supermarkt kwam hard aan: "Dan zakt je de grond onder de voeten vandaan", vertelt André Mulder, "Je zag het wel een beetje aankomen, toen de medewerkers niet meer mochten bestellen, maar het kwam toch keihard binnen. Je hoopt dat het wel weer goed komt, maar ineens is dan toch alles leeg."
"Troosteloze bende" in lege supermarkt
"Troosteloze bende" in lege supermarkt © RTV Oost Jolande Verheij
André is 63, geen leeftijd om ergens anders opnieuw te beginnen, Dan moet hij teveel investeren. En de zaak van de hand doen is ook geen optie: "Er gaat nu echt niemand hieraan beginnen. Als de supermarkt goed loopt misschien wel, maar op deze manier wil niemand het overnemen."

Moed erin

En dus probeert André de moed erin te houden: "Moed verloren is al verloren. Er moet gewoon snel een iemand weer de supermarkt overnemen. De zaak liep altijd prima, dus waarom niet? We hebben veel vaste klanten zoals horeca en sportkantines dus dat gaat wel door. Maar de dagelijkse klanten, dat is gelijk al gehalveerd."
De slagerij heeft veel vaste klanten
De slagerij heeft veel vaste klanten © RTV Oost Jolande Verheij
Op vrijdag is het altijd wat drukker. Veel klanten zien voor het eerst de lege supermarkt met achterin de vitrine van de slagerij: "Wat een troosteloze bende. Jammer hoor", verzuchten ze, "ja, echt ongezellig zo." André kan ze alleen maar gelijk geven: "Het is echt het gesprek van de dag, al de hele week. Het ziet er ook niet uit, alles afgeplakt of onder plastic. Maar wij mogen er niet aan komen."

Broodjes

De supermarkt in Kuinre kreeg altijd brood van een warme bakker uit de buurt. Die verkoop heeft André er nu bij genomen: "Dat levert hopelijk toch weer wat extra loop op, en voor ons is het er nog net bij te doen." Maar meer zit er niet in voor André: "Ik ben slager, ik ga niet beginnen aan postpakketjes of drogisterij-artikelen. Misschien zet ik wat doosjes eieren neer maar dan houdt het wel op."
Met brood van de warme bakker probeert André de loop erin te houden
Met brood van de warme bakker probeert André de loop erin te houden © RTV Oost
De eigenaar van supermarktketen Centerrr is niet failliet, maar ziet ook geen brood meer in de winkels. Het was ooit opgezet als een soort werkervaringsproject in samenwerking met gemeenten maar dat kwam niet echt van de grond. Samen met de hoge energieprijzen was dat voor de eigenaar reden om vijf van de zeven Centerrr filialen te sluiten.
Dan zakt je de grond onder de voeten vandaan
Slager André Mulder

Overname

De supermarkt in Kuinre liep goed. Naast de supermarkt was er onder meer een postagentschap, OV-oplaadpunt en medicijnloket. André heeft daarom nog wel hoop dat er toch een overnamekandidaat zich meldt. Bijvoorbeeld een supermarkt uit de omgeving die wel brood ziet in een extra filiaaltje. Maar dat moet dan wel snel gebeuren: "Hoe langer het duurt hoe meer klanten je kwijtraakt", verzucht André.
Maar voorlopig houdt ambachtelijke slagerij Mulder het nog vol in Kuinre. André kent zijn klanten en weet wat ze lekker vinden. "Dat blijft toch het mooie, ik ken hun, zij kennen mij. Dat wil ik ook niet missen."
Slager André Mulder uit Kuinre heeft het zwaar na het vertrek van de supermarkt

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.