Nieuws

Olst-Wijhe in de top drie van gemeenten waar weinig afval wordt geproduceerd

De ondergrondse container voor restafval
De ondergrondse container voor restafval © RTV Oost
Bijna nergens in Nederland produceren inwoners zo weinig restafval als in Olst-Wijhe. De gemiddelde inwoner van die gemeente komt in een jaar tijd op 45 kilo restafval en staat daarmee in de top drie van gemeenten waar weinig afval wordt geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Uit die cijfers blijkt dat in niet-stedelijke gebieden over het algemeen meer afval per persoon wordt opgehaald dan in stedelijke gebieden. Vooral gft-afval en grof tuinafval zorgen ervoor dat er buiten steden meer afval wordt weggebracht.
Ze zijn er trots op in de gemeente Olst-Wijhe. Als meer dan tien jaar geleden begon de missie om het afval zo te scheiden dat er zo min mogelijk restafval zou overblijven. "Waar het tien jaar geleden nog om honderden kilo's ging praten we nu over tientallen kilo's", zegt wethouder Marcel Blind van Olst-Wijhe.
Maar ook de inwoners die wij spreken zijn trots. "Ik ben begaan met het milieu. Dat ik er dan wat meer moeite voor moet doen is niet erg. Ik doe toch ook boodschappen?, Wij hebben maar twee zakken restafval per jaar", zegt een inwoner. Hoe doet zij dat doet? "Gewoon opletten bij het inkopen".
Olst-Wijhe produceert wel erg weinig restafval

Afval scheiden wordt beloond

Wat is dan het geheim van Olst-Wijhe? "Een echt geheim hebben we niet. Wij zetten vooral in op campagne voeren en communicatie naar de inwoners. Daarnaast hebben de inwoners geen afvalbak voor restafval thuis. Daarvoor moeten ze naar een ondergrondse container in de wijk. Wel hebben de inwoners een bak voor PMD, GFT en papier. Zo wordt scheiden beloond", zegt wethouder Blind.
Tussen de gemeentes in Overijssel blijken grote verschillen te zitten. Zo is de buurgemeente Zwolle met 223 kilo restafval per inwoner per jaar koploper in Overijssel.

Kan nog minder

Wethouder Blind verklaart het verschil doordat er in steden meer hoogbouw is. Daardoor hebben mensen geen ruimte voor containers. Ook is er vaak minder plek in de keuken om afval te scheiden.
Ook al is Olst-Wijhe op de goede weg, toch denkt wethouder Blind dat het nog minder kan. "We komen bij steekproeven nog geregeld afval tegen dat gemakkelijk gerecycled kan worden. Bijvoorbeeld glas en kleding. Als we daar nog meer op letten, en kritisch kijken naar wat we kopen dan kunnen we nog wel 5 tot 10 kilo minder wegbrengen", zegt Blind.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.