Nieuws

Treinpersoneel in Overijssel boos over schrappen extra boa's: "Overwegen te staken"

Service & Veiligheid-medewerkers, foto ter illustratie
Service & Veiligheid-medewerkers, foto ter illustratie © ANP
Treinpersoneel van Keolis in Overijssel overweegt het werk neer te leggen, nu de vervoerder vanaf dit weekend nog maar één boa per trein inzet. Boa's zeggen zich onveilig te voelen als ze in hun eentje de trein in moeten. Vakbond BOA ACP noemt de situatie 'zeer onwenselijk' en gaat in gesprek met Keolis.
Morgen, op 1 oktober, verloopt de proef waarbij Keolis boa's in teams van twee of meer liet werken in de trein. "Het veiligheidsgevoel was nog nooit zo groot", zegt een van de boa's waar RTV Oost mee sprak. "Het voelt onveilig om vanaf dit weekend weer alleen op pad te moeten. De incidenten zijn na corona toegenomen."
Hij wijst daarbij op het recente geweldsincident in Borne, waarbij een groep jongeren een boa mishandelde. "We worden dagelijks uitgescholden en regelmatig mishandeld. Ik zie het heel somber in om weer alleen de trein in te moeten."
Keolis rijdt onder meer op de treinverbindingen tussen Zwolle en Enschede, Zwolle en Kampen en van Oldenzaal naar Zutphen.

'Slecht idee'

Vakbond BOA ACP heeft meerdere signalen ontvangen van ongeruste boa's, zegt vakbondsvoorzitter Richard Gerrits. "We vinden het een zeer onwenselijke situatie dat boa's straks weer alleen werken. Mensen moeten voor hun eigen veiligheid kunnen kiezen." Volgens Gerrits overweegt een deel van het personeel een werkonderbreking. "Wij gaan sowieso komende week in gesprek met Keolis, want dit is een heel slecht idee."
De afgelopen periode is er door Keolis een pilot uitgevoerd met het werken in koppels. Daarvoor werd extra geld beschikbaar gesteld vanuit de provincie. Er is onlangs opnieuw geld uitgetrokken voor de sociale veiligheid in de regionale treinen, maar daarover komt op z'n vroegst begin november duidelijkheid. Tot die tijd gaat Keolis weer terug naar de situatie zoals 'ie eerder was: in elke trein één steward.
Keolis-trein in Overijssel
Keolis-trein in Overijssel © ANP

'Geen signalen'

De PVV Overijssel vraagt al langer aandacht voor de situatie in de regionale treinen in Overijssel. Een motie van de partij, om boa's altijd in koppels te laten werken, werd afgelopen woensdag verworpen. "Als het personeel straks gaat staken, dan is dat volledig te wijten aan de minachting van de provinciale politiek voor de veiligheid van het treinpersoneel en onze reiziger", zegt Statenlid Joeri Pool.
Keolis zegt desgevraagd 'geen signalen te hebben ontvangen van collega's die controles niet in hun eentje willen uitvoeren'. "Wij zijn met onze medewerkers in gesprek gegaan over de nieuwe werkwijze en veruit de meeste collega’s staan positief tegenover deze verandering", vertelt woordvoerder Lotte Hendriksen. De vakbond en boa's die RTV Oost sprak, ontkennen dat.
Ook gedeputeerde Bert Boerman van de provincie bevestigt dat er zorgen bij het treinpersoneel zijn. "Ik ken zorgen die er zijn over de sociale veiligheid en daar zet ik mij - samen met de partners - dan ook voor in. Ik wil ook benadrukken dat ik veel waardering heb voor de inzet van stewards op onze Overijsselse treinen."
Ik ken zorgen die er zijn over de sociale veiligheid
Gedeputeerde Bert Boerman

Sociale veiligheid

Boerman werkt aan plannen om de sociale veiligheid in de trein te verbeteren. "Maar wij kunnen hier als Staten niet beslissen over de roosters van de treinbedrijven", zei de gedeputeerde afgelopen woensdag in het provinciehuis.
Keolis wijst in een reactie op dat er altijd een team veiligheidsmedewerkers achter de hand is. "Zij zijn getraind en uitgerust om vervelende situaties als agressie snel en goed op te lossen", zegt Hendriksen. Dat team reist overigens niet constant mee in een trein, waardoor zij niet te hulp kunnen schieten als het onderweg in de trein misgaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.