Nieuws

Nelly uit Vriezenveen zat ooit zelf aan de grond, maar helpt nu mensen in armoede

Nelly heeft sinds deze week een voedseldeelkast bij haar woning
Nelly heeft sinds deze week een voedseldeelkast bij haar woning © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Ze weet dondersgoed hoe het is als je niets meer hebt en financieel aan de grond zit. Het is iets wat ze niemand gunt. Toch komt armoede steeds vaker voor. Door de inflatie die naar een recordhoogte van 17 procent is gestegen, kunnen steeds meer mensen moeilijk rondkomen. Daarom besloot Nelly Pape-Heijstek uit Vriezenveen de helpende hand te bieden. "Je moet naar elkaar omkijken."
Een grote witte kast met meerdere verdiepingen staat voor een appartementencomplex bij het winkelcentrum aan het Westeinde in Vriezenveen. "In de avond gaat-ie naar binnen hoor", vertelt Nelly terwijl ze kast ordent. "Het is een voedseldeelkast, voor mensen die het nodig hebben. Dus we willen niet dat er in de avond of nacht iets mee gebeurt."
Het zou in deze tijd niet nodig moeten zijn, maar het is juist keihard nodig.
Nelly

Voedsel delen

Het idee van de voedseldeelkast is dat mensen die wat kunnen missen producten 'doneren' door ze simpelweg in de kast te zetten. Mensen die het niet al te breed hebben, mogen er iets uitpakken. Ondanks dat de kast er nog maar vier dagen staat, wordt deze al aardig gebruikt. "Ik kreeg een Facebook-bericht van iemand die dankbaar was en iets had gepakt."
Nu er steeds meer verhalen zijn van mensen die amper geld hebben om te kunnen eten, besloot Nelly dat ze iets moet doen. "Het zou in deze tijd niet nodig moeten zijn, maar het is juist keihard nodig. Het raakt me enorm als ik lees dat een oude vrouw alleen nog maar droog brood eet, omdat ze geen geld voor avondeten heeft. Ik weet zelf heel goed hoe het is als je werkelijk niets meer hebt."
We hadden onze kleding, sieraden en knuffeltjes. That's it.
Nelly

Echtscheiding

Het huwelijk van Nelly liep in 2002 op een "smerige manier" op de klippen. Ze kwam er alleen voor te staan met haar drie kinderen, had geen cent te makken en stond op straat. "We hadden onze kleding, sieraden en knuffeltjes. That's it. Daardoor ben ik heel hulpbehoevend geweest. En hulp accepteren is niet altijd makkelijk, dus ik weet wat het is."
Mensen die willen helpen zijn er in ieder geval genoeg, zou je zeggen als je de goedgevulde kast ziet. Pakken koffie, pasta, tampons, luiers, shampoo en potgroenten zijn er volop. Maar er liggen ook versproducten. "Heel lief, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling", zegt Nelly terwijl ze een zak wortels uit een mand pakt. Dan komt er ook een zak spruitjes tevoorschijn. "Als dit er over twee dagen nog steeds ligt, kan het weg. Dat is zonde. Ik heb liever houdbare producten."

Volle boodschappentas

Marjolein Zijlstra komt aangelopen. Aan de ene hand haar dochtertje en aan de andere een gevulde boodschappentas. "Dat is voor hier", glimlacht ze en en haalt een flacon shampoo uit de bigshopper. "Ik hoorde dat mensen zich niet kunnen wassen, omdat ze geen zeep kunnen betalen. Dat zou ik zelf ook heel erg vinden, vandaar dat ik dit breng." Behalve shampoo brengt ze ook houdbaar voedsel, dat ze samen met haar dochtertje zorgvuldig in de kast zet.
Nelly uit Vriezenveen zat ooit zelf aan de grond, maar helpt nu mensen in armoede
Nelly kijkt tevreden toe. "Die kast raakt mooi vol, maar het is wel de bedoeling dat er een roulatie komt. Er moeten ook veel producten gepakt worden." Heb je iets nodig wat niet in de kast staat? "Je kunt een briefje met je boodschappenwens, naam en contactgegevens in deze doos doen. Dan zorg ik dat het in de kast komt en kan ik diegene melden dat ze het kunnen ophalen."

Donaties

Al die boodschappen moeten wel betaald worden. En dat terwijl de prijzen torenhoog zijn. "Kijk, ik kan het zelf nu missen. Dus als ik boodschappen doe, kan ik iets extra meenemen voor in de kast. Er zijn veel mensen die het ook zo doen, maar het kan ook zijn dat er iets in je kast staat wat je kunt missen."
"Als je niet goed weet wat je kunt brengen, mag je ook geld geven", wijst Nelly naar een zwart vastgelijmd geldkistje. "Deze week zat er al veertig euro in, dus daar heb ik boodschappen van gehaald."
Ook al zou iedereen het zien, daar heb ik schijt aan.
Nelly

Proeftijd

Of het een succes wordt, is nog even de vraag. "We hebben gezegd dat we dit drie maanden lang als proef willen doen. Om te zien of het aanslaat. Maar als dit er twintig jaar geleden was, had ik er zeker spulletjes uit gepakt. Ook al zou iedereen het zien, daar heb ik schijt aan. Je gaat toch niet hongerlijden als dit er is?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.