Nieuws

Stijgende inflatie op markt Deventer: "Gewoon iets zuiniger doen en lekker leven"

Markt in Deventer
Markt in Deventer © RTV Oost
Er lijkt geen einde te komen aan de inflatie. Deze maand is je geld 17,1 procent minder waard geworden, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. Vooral de gestegen energieprijzen zijn de boosdoener. Het is de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Wij peilden de stemming op de markt in Deventer.
De geur van stroopwafels ruik je al van ver als je op de vrijdagmarkt loopt in de Deventer. Hanneke Golbach is druk in de weer met een ijzerwafel waarmee de stroopwafels worden klaargemaakt. De inflatie is volgens haar het gesprek van de dag, ook al probeert ze er niet teveel over na te denken. "Gewoon iets zuiniger doen en lekker leven, denk ik dan. Het is voor sommige mensen wel heel ernstig. Ik kan dan nog de broekriem ophalen", vertelt Golbach terwijl een nieuwe rij klanten zich vormt voor haar kraam.
Een meneer in de rij vindt de inflatie vreselijk. "Voor mezelf, maar vooral voor anderen die het minder hebben dan ik. Je zou het nu alleen maar moeten doen met de AOW zonder aanvullend pensioen. Voor hen is het niet best." Iets verder loopt een moeder met haar dochtertje met een boodschappentas. "Voor groente en kaas komen we hier naar de markt. Het is toch wel goedkoper dan in de supermarkt vaak. We letten wel op."

Spekkoper

Een van de bloemisten overweegt serieus om zonnepanelen aan te schaffen, om zo de energiekosten van de koelcellen te drukken. Maar hij heeft nog even de tijd. Zijn energiecontract staat vast tot november 2024. En voor nu ben je dan spekkoper, want het hoge inflatiecijfer komt voor een belangrijk deel door de gestegen energieprijzen.
Het inflatierecord van 17,1 procent is wel een raming op basis van nog onvolledige brongegevens, meldt het CBS zelf. Het daadwerkelijke inflatiecijfer voor de maand september wordt op 6 oktober gepubliceerd. Er zijn bovendien meer kanttekeningen te plaatsen bij de inflatie deze maand, die hoger uitkomt dan de inflatie van 13,7 procent in augustus.

Contract

Het hangt er namelijk maar net vanaf of iemand net een nieuw energiecontract heeft afgesloten. Die betaalt dan de hoofdprijs voor gas en elektriciteit. En het Centraal Bureau voor de Statistiek meet de prijsontwikkeling op basis van nieuwe contracten. Mensen die nog een vast contract hebben, zullen dus veel minder last hebben van de inflatie. Want zij betalen nog prijzen die vele malen lager liggen dan de huidige energietarieven.
Ook goed om te beseffen, is dat het inflatiecijfer van 17,1 procent niet bovenop de inflatie komt van 13,7 procent in augustus. De inflatie van deze maand betekent dat de prijzen van consumentenproducten 17,1 procent hoger liggen dan in september vorig jaar. Toch is het nog steeds een ongekende waardedaling van ons geld.

Draaiorgel

Op de kruising van de Korte Bisschopstraat en Brink staat Pedro Jurriën met zijn zoon en een extra medewerker voor hun draaiorgel. Het valt op hoeveel mensen nog kleingeld geven voor de muziek. "Vaste klanten ook", zegt hij grijnzend. Corona was een slechte tijd voor het draaiorgel. En de inflatie helpt ook niet mee. Een meisje stopt wat geld in het bakje en krijgt een high five. "De mensen zijn gelukkig nog wel bereid om wat te geven voor de muziek. Dat is mooi om te zien. Als dat zou stoppen, dan heeft het voor ons geen zin meer om hier te staan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.