Nieuws

Hart van mountainbikers maakt sprongetje: blauwe route op Sallandse Heuvelrug weer open

Mountainbikers kijken er reikhalzend naar uit. Vanaf vanmiddag is de zogenaamde blauwe mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug eindelijk weer open. De smalle en bochtige paden waren in de zomermaanden gesloten, zodat beschermde diersoorten als de zandhagedis en de hazelworm niet doodgereden werden.
De route is vanaf vanmiddag weer open, omdat de dieren in winterslaap gaan. Hierdoor komen ze zelden tot niet op de paden. Eerst worden vanochtend omleidingen en blokkades verwijderd door Routenetwerken Twente. De blauwe route is gelegen tussen Haarle en Nijverdal en tussen de N35 en Holten.
De blauwe mtb-route op de heuvelrug is weer open
De mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug is bijna fietsgeboortegrond voor mij
Rob Harmeling, fanatiek mountainbiker

Verheugen

Fanatiek mountainbiker en voormalig profwielrenner Rob Harmeling verheugt zich op de heropening van zijn favoriete mountainbikeroute. De Hellendoorner zegt: "Het is bijna fietsgeboortegrond. Ik ben geboren in Nijverdal aan de voet van de Holterberg. De heropening voelt als een hernieuwde kennismaking."
Harmeling vindt de route prachtig om meerdere redenen. "De paden zijn heel goed aangelegd en onderhouden. Daarnaast zit er mooie afwisseling in. Je hebt bijvoorbeeld niet anderhalf uur alleen maar korte bochten", vertelt Harmeling, die in de tijd van de sluiting van de route andere singletracks reed op de mountainbike of op de wielrenfiets of gravelbike zat.

Tumult

Er was veel tumult rondom de sluiting van de blauwe route. Stichting NatuurAlert zorgde met juridische acties dat de route uiteindelijk gesloten werd. De provincie ging akkoord met de sluiting, met als gevolg veel verzet van onder meer buurgemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten en Routenetwerken Twente. Zelfs de rechter kwam eraan te pas. Hun bezwaren tegen het besluit zijn nog steeds niet behandeld door de rechtbank in Almelo.
De zandhagedis is te vinden op de blauwe mountainbikeroute op de Sallandse Reuvelrug en een beschermde diersoort
De zandhagedis is te vinden op de blauwe mountainbikeroute op de Sallandse Reuvelrug en een beschermde diersoort © RTV Oost

NatuurAlert kijkt tevreden terug

NatuurAlert is best tevreden met hoe het is gegaan met de afsluiting van de blauwe route. Voorzitter Jan Hoekema zegt: “We hebben ooit ingezet op een volledige afsluiting van de routes op de Sallandse Heuvelrug, maar een gedeeltelijke afsluiting heeft goed uitgepakt. We hebben inmiddels ook goed overleg met de provincie. Alleen wilden we graag dat het werd het afgesloten van 1 november tot 1 maart in plaats van 1 oktober tot 1 april. We hebben deskundigen rondlopen op de Sallandse Heuvelrug en die signaleren met het mooie weer dat het risico van doodrijden van zandhagedissen hoog is. Oktober is vaak ook een maand met mooi weer."
De route gaat op 1 april 2023 weer dicht. En dat herhaalt zich jaarlijks. Dit staat in de last van de dwangsom. "Wij gaan evalueren hoe de sluiting dit jaar heeft uitgepakt. Ik wens iedereen in ieder geval veel fietsplezier", besluit de NatuurAlert-voorzitter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.