Overig

‘Barbaros, meer dan alleen voetbal!’ zie je bij RTV Oost

Voetbal is emotie, dat zie je in de vijfdelige serie 'Barbaros, meer dan alleen voetbal!'
Voetbal is emotie, dat zie je in de vijfdelige serie 'Barbaros, meer dan alleen voetbal!' © RTV Oost
Twents noaberschap vermengd met Turkse gastvrijheid, zo omschrijven de leden van Barbaros hun voetbalclub. Geen gehaktbal of frikadel uit de kantine maar een broodje döner en ook de live-band tijdens de sponsoravond speelt geen Jannes. Behalve gastvrij staat de club er ook om bekend dat de gemoederen tijdens de wedstrijden er soms hoog kunnen oplopen. Journalist Frank Janssen maakte een vijfdelige serie over de Hengelose voetbalclub die vanaf vrijdag 7 oktober te zien is bij RTV Oost.

Vrouwen en Allstars

De eerste dag van het seizoen wordt traditioneel uitgebreid gevierd. De leden komen terug van een vakantie, vaak in Turkije, en er wordt bijgepraat, gefeest en gevoetbald. Materiaalman Izzet Kaymakci onttrekt zich wat aan de festiviteiten, er moeten ballen opgepompt worden en de shirts voor de eerste oefenwedstrijd moeten keurig glad zijn: "Ik ben hier zeven dagen per week, ik ben met pensioen." Zijn zoon Gokhan is trainer van diverse teams, waaronder een vrouwenteam: "Dat is bijzonder in onze cultuur, want er rust een taboe op het rennen achter een bal aan door vrouwen."
Ook een Allstar-team is sinds kort succesvol bij de club. Trainer Erkan Kandemir richtte het team op na een bezoek aan de moskee: "Een jongen kwam naar mij toe en vertelde dat hij al veertien jaar niet heeft kunnen voetballen. Ik dacht: dat moet anders."

Historie

S.C Barbaros is opgericht in 1979 door enkele voetballers van Turkse afkomst, om samen te spelen met gelijkgestemden. In 2007 gaat het mis en wordt het eerste team na een vechtpartij in Borne uit de competitie gezet. Het gebeurt vaker dat door soms nog een taalbarrière en de mediterrane achtergrond van de voetballers en het publiek de gemoederen hoog oplopen tijdens wedstrijden. Vanaf die dag in Borne wordt onder leiding van voorzitter Erkan Coskunsu een nieuwe koers ingezet. Hoe? Dat is te zien in deze vijfdelige serie ‘Barbaros, meer dan alleen voetbal!’
‘Barbaros, meer dan alleen voetbal!’ zie je vanaf 7 oktober elke vrijdagavond op het YouTube-kanaal van RTV Oost en elke zaterdag vanaf 17.10 uur op TV Oost. De tv-aflevering wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.