Nieuws

Verdediging verdachten gijzeling Almelo: "Onderzoek ligt al drie maanden op zijn gat"

Het echtpaar wordt er van verdacht dat ze een man gegijzeld en mishandeld hebben
Het echtpaar wordt er van verdacht dat ze een man gegijzeld en mishandeld hebben © RTV Oost
Het onderzoek rondom een gijzeling in Almelo in juni van dit jaar ligt al drie maanden op zijn gat. Het vermeende slachtoffer zou volgens de politie een fantast zijn en continu zijn verklaringen aanpassen. Daarnaast komt het letsel dat het slachtoffer zou hebben opgelopen niet overeen met de inhoud van het dossier. Dat bepleitten de advocaten van de twee verdachten vandaag in de rechtbank.
De twee verdachten, een echtpaar uit Almelo, worden ervan verdacht dat zij in juni van dit jaar een uit Polen afkomstige man gegijzeld zouden hebben. Hij zou lange tijd in de kruipruimte van hun huis opgesloten zijn en ernstig zijn mishandeld. Het slachtoffer werd volgens justitie met een honkbalknuppel geslagen, geschopt, gestompt, en zijn armen werden met tie wraps aan elkaar gebonden. Daarnaast zou het slachtoffer een bierflesje in zijn anus gedrukt hebben gekregen.

Inbraak in huis echtpaar

Aanleiding voor het conflict tussen de man en het echtpaar was volgens het Openbaar Ministerie een inbraak die de man in het huis van het Almelose koppel gepleegd zou hebben. De man werkte voor het echtpaar als klusjesman en had een sleutel van hun huis. Hij zou een paar dagen voor de gijzeling spullen uit het huis hebben gestolen.
Daarop zou het echtpaar volgens justitie hebben teruggeslagen. De man werd naar het huis van het echtpaar gelokt om daar vervolgens gegijzeld en ernstig mishandeld te worden.
De mannelijke verdachte heeft bij de politie bekend dat hij het slachtoffer geslagen heeft, maar van een gijzeling was volgens hem absoluut geen sprake. De advocaten van de verdachten hekelen de tegenstrijdigheden in de verklaringen van het slachtoffer. Zij zeggen dat het dossier "aan alle kanten rammelt."

Boom die niet bestaat

Zo zou de uit Polen afkomstige man eerst bij de politie verteld hebben dat hij twee dagen en nachten in de kruipruimte van het huis had doorgebracht, later zei hij dat hij ook buiten in de tuin achter het huis was geweest. Bij een boom zou geprobeerd zijn om een vinger bij hem af te knippen. "Er staat niet eens een boom in die tuin", vertelde advocaat Sarah Kuijpers vrijdag in de rechtbank. "Om in de woorden van de politie te spreken: meneer is een fantast."
Ook verklaarde het slachtoffer aanvankelijk dat er met een honkbalknuppel op zijn benen geslagen zou zijn. Uit medische stukken in het dossier blijkt volgens de advocaten echter dat het slachtoffer helemaal geen letsel aan zijn benen had.

Bierflesje in anus geduwd

Een bierflesje heeft volgens justitie een bijzondere rol gespeeld tijdens de vermeende gijzeling: dat zou in de anus van het slachtoffer zijn geduwd. Bij de politie zou hij zelfs verteld hebben dat dat flesje er nog steeds in zat. Gevonden werd het echter niet, volgens de verdediging.
Daarnaast zeggen de advocaten dat er verschillende videobeelden en geluidsopnames zijn waarop te horen en zien is dat verdachten en slachtoffer op een heel rustige manier met elkaar praten.
Bij elkaar opgeteld vindt de verdediging van de verdachten dat er geen enkele reden meer is om het echtpaar vast te houden. "Na ruim drie maanden is er weinig resultaat te melden in het onderzoek van het OM. De aangever wordt steeds onbetrouwbaarder en het bewijs wordt steeds dunner."

'Er is hard gewerkt in deze zaak'

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met dat relaas. "Ik herken me niet in het geschetste beeld. Er is hard gewerkt in deze zaak, er is zo veel als mogelijk geleverd."
De officier van justitie verwacht dat het onderzoeksdossier in deze zaak over ongeveer een maand klaar is. Op 16 december wordt de zaak vermoedelijk inhoudelijk behandeld.
De rechtbank besloot vrijdagmiddag dat beide verdachten voorlopig vast blijven zitten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.