Nieuws

ROOTS | Stef Ekkel haalde de gekste streken uit op straten van Kampen

Stef Ekkel is de vijfde gast in het programma Roots
Stef Ekkel is de vijfde gast in het programma Roots © RTV Oost
Stef Ekkel is geboren en getogen in Kampen en als het aan hem ligt, gaat hij er nooit meer weg. Samen met zijn vrienden haalde hij vroeger de gekste streken uit. Van onschuldig belletje lellen en sneeuwballen gooien tot het meenemen van een verlaten ijscokraam. Iets wat niet helemaal goed ging.
In deze vijfde (en laatste) aflevering van het programma Roots staat Stef Ekkel Centraal. In dit programma duikt gastheer Bert Eeftink met zijn gasten het verleden in. Bas Nijhuis, Erik Neimeijer, Marisa Heutink en Dennis Wilt gingen Stef al voor.

Meezingen in het café

In 1980 werd Stef in het ziekenhuis geboren en groeide hij zijn eerste jaren op middenin het centrum, boven het café van zijn ouders. "Ik kan me niet heel veel meer herinneren van deze tijd", zegt Stef. "Ik was natuurlijk destijds erg jong. Maar wat ik nog wel weet is dat ik als 4-jarig jongetje al meezong in het café. Ik kreeg dan een flesje cola, of een kwartje voor mijn zangkunsten van bezoekers."
In onderstaande reportage keert Stef terug naar Café de Boterton, nu beter bekend als Café Eigenwijs. Na jaren neemt hij weer een kijkje in de bovenwoning, waar hij zijn eerste jaren als kind heeft doorgebracht:
Stef Ekkel gaat terug naar de woning in Kampen waar hij is geboren

Een echte kwajongen

Toen Stef met zijn ouders verhuisde naar een meer kindvriendelijke buurt, was hij eigenlijk alleen maar op straat te vinden. Op voetbalveldjes, schoolpleinen of op andere speelplekken. Samen met zijn vrienden 'terroriseerde' hij de straten en je kon hem ook echt wel een boef of kwajongen noemen.
"Dat ging van kleine streken, naar streken die niet helemaal door de beugel konden. Op een gegeven moment vonden we in een fabriekshal een soort ijscokraam, waar de sleutels nog inzaten. Nou dat hoefde je ons geen twee keer te zeggen."
Het ging niet helemaal goed. Wat er gebeurde zie je hieronder:
Ook als puber was Stef zijn streken niet verleerd. Zijn vader had een opslagplek waar hij met zijn vrienden mocht vertoeven. In eerste instantie voor de winters, maar de zomers kwamen er al snel bij. Je kan het wel vergelijken met een keet. "Een plek waar we gewoon onze gang konden gaan, zonder dat er andere mensen meekeken. Dat was echt heerlijk."

Start van zijn zangcarrière

Hij zong eerst voor de lol en dat werd serieuzer toen hij op zijn twintigste zijn eerste singeltje uitbracht: Op 'n Terrasje. Kon hij er meteen van leven? "Nee, het was moeilijk en het geld dat ik verdiende, vloeide meteen terug naar nieuwe muziek." Toch heeft hij nooit andere baantjes hoeven te doen om rond te komen. "In de loop der tijd breidt het uit en nu verdien ik er een vaste boterham mee. Dat is mooi."
Het is alleen niet altijd rozengeur en maneschijn geweest. Zijn eerste vrouw waar hij twee kinderen mee kreeg, kon niet goed omgaan met het leven van een artiest. In onderstaande video vertelt Stef wat voor impact zijn werk had op zijn gezinssituatie:
Stef Ekkel heeft ook opofferingen gemaakt met de keuze te gaan zingen

Alles terugkijken?

Zoals eerder werd geschreven was Stef Ekkel de laatste gast in het programma Roots voor dit seizoen. Als je meer van hem wilt zien, kijk dan de tv-uitzending terug. Daarin bezoeken ze meer plekken uit Stef zijn jeugd.
Wil je andere gasten terugzien, klik dan op de link hieronder:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.