Nieuws

Staat de Bibliotheek Almelo straks te boek als de beste van Nederland?

Bibliotheekdirecteur Joris Kemps wil graag een goede bieb voor Almelo zijn
Bibliotheekdirecteur Joris Kemps wil graag een goede bieb voor Almelo zijn © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Lunchen, mensen ontmoeten of een cursus Nederlands volgen; het kan allemaal in de Bibliotheek Almelo. En door die veelzijdigheid is het misschien wel de beste bieb van Nederland. Almelo is namelijk een van de vijf finalisten die in de race is voor de prestigieuze titel 'Beste Bibliotheek 2022'.
De tijd dat je er alleen kwam om in stilte je huiswerk te maken of om boeken te lenen is geweest. In Almelo heeft de bieb veel meer te bieden, ze heeft een maatschappelijke rol gekregen. "Alles wat we hier doen draait om persoonlijke ontwikkeling, inspiratie en ontmoeting", legt directeur Joris Kemps uit.
Een van de vaste bezoekers is het daar roerend mee eens. "Daardoor wordt de bibliotheek voor veel meer mensen interessant", meent hij. "En maatschappelijk gezien is de bieb belangrijker geworden." Onder meer door de cursussen en activiteiten die de bieb organiseert.

Verrassing

Toch kwam de nominatie voor Kemps als een totale verrassing. Normaal gesproken stelt een bibliotheek zichzelf beschikbaar, maar dat was in Almelo niet het geval. "We waren daar helemaal niet mee bezig. We zijn nu bezig om volledig te veranderen naar een complete, maatschappelijke en educatieve bibliotheek. Dus we stonden er helemaal niet bij stil dat we mogelijk aanspraak maken op die titel."
Twee juryleden vonden dat het goede werk op z'n minst een nominatie verdient en droegen de Overijsselse vestiging aan als kanshebber. "Ik werd gebeld met de vraag of we eraan mee wilden doen", vertelt de directeur. "Ja, natuurlijk. Waarom niet?"
Heeft Almelo de beste bieb van Nederland?

Verschillende elementen

En dus kan er deze maand op de Almelose vestiging worden gestemd. De vier concurrenten uit Goes, Terneuzen, Hoogezand en Noordwijk zijn ook in de race. "Ik heb geen idee hoe groot onze kans is. Het is lastig om in te schatten waar de jury naar kijkt."
Kemps geeft een rondleiding en laat alle speciaal ingerichte hoekjes van de bibliotheek zien. Er is onder meer een taalpunt, voorleesruimte, samenkomplek voor vrijwilligers én een lunchroom. "Hier kun je een boek of krant lezen met een kopje koffie. Een ontmoetingsplaats dus", hij wijst naar een grote tafel waar kranten liggen. Maar er zijn ook losse tafels waar mensen wat drinken en met elkaar praten.

Leerzaam

"Het is een mooie start van de dag hier", vertelt een man die door een van de kranten bladert. "Kopje koffie erbij en straks nog even een paar boekjes voor de kinderen halen. Want voor hen is het leerzaam", benadrukt hij.
Waar het beneden juist gezellig en rumoerig is, is het op de vierde etage een stuk serieuzer. Scholieren zitten er achter hun laptop en maken hun huiswerk in alle rust. Een stukje verderop zitten mensen achter de computers. "Zo divers is het hier dus", laat Kemps trots zien.

'Beste voor Almelo'

Nu Almelo genomineerd is, willen ze de titel ook naar Twente halen. "Natuurlijk wil je dan ook winnen. De beste van het land zijn vinden we mooi meegenomen, maar het belangrijkste is om voor de stad een goede bibliotheek zijn. En daar doen we ontzettend ons best voor."
Stemmen op de 'Beste Bibliotheek 2022' kan nog tot en met 23 oktober.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.