Nieuws

Genemuiden laat asielzoekers niet ‘slenteren’ en komt met dagprogramma’s

De asielzoekers krijgen een rondleiding door Genemuiden.
De asielzoekers krijgen een rondleiding door Genemuiden. © gemeente Zwartewaterland / Rogier van Zon
De asielboot die de afgelopen zomer in Zwolle lag, is aangemeerd in de industriehaven van Genemuiden. De gemeente Zwartewaterland neemt de komende zeven weken asielopvang voor zijn rekening op verzoek van Veiligheidsregio IJsselland. Inwoners van de tapijtstad vinden het belangrijk dat de tijdelijke stadsgenoten wat om handen hebben de komende periode.
“Als zo’n asielboot naar Genemuiden komt, kun je twee dingen doen. Je kan ze de rug toekeren, maar je kan er ook samen even de schouders onderzetten. Als je voor de komst van de koningin 3 kilometer tapijt neerlegt, kunnen we nu ook ons goede gezicht laten zien”, zegt Flip Visscher. Hij staat vrijdagmiddag aan de industriehaven waar de asielboot is aangemeerd en heeft er net een hele rondleiding opzitten.

Voetbalclub stelt veld beschikbaar

“We hebben ze winkels en bushaltes laten zien. Daarnaast hebben we activiteiten georganiseerd voor ze zodat de verveling minder snel toeslaat. Twee dagen per week kunnen ze zich met buurtsportcoaches vermaken op de velden van Sportclub maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat ze een avondje gaan sjoelen”, legt Flip uit. Hij wijst er op dat niemand er baat bij heeft dat de asielzoekers ’s avonds door Genemuiden gaan slenteren. Daarom benadrukt Visscher dat het belangrijk is om een alternatief te hebben in de vorm van sociale bezigheden. Inmiddels zijn er ongeveer 20 Gaellemunigers die zich hebben toegevoegd aan het vrijwilligersteam en de komende weken activiteiten gaan beleggen.
Er zitten ruim 80 asielzoekers aan boord in Genemuiden.
Eén van de asielzoekers aan boord ziet dat wel zitten. In het Engels legt hij uit dat ze zich welkom voelen en open staan voor vrijwilligerswerk en de nodige sociale bezigheden die bijvoorbeeld vanuit de kerk georganiseerd worden. Zelf vluchtte hij uit Turkije omdat hij zich niet vrij kon uiten onder het regime van Erdogan. De vluchtelingen die aan boord zitten komen overigens uit allerlei delen van de wereld. Sommigen zijn al twee jaar in Nederland.

'Dit is nieuw voor Genemuiden'

Ferry Vogtschmidt, coördinator van de asielboot namens de Veiligheidsregio, begrijpt dat de komst van 80 mannen voor vragen kan zorgen bij inwoners. “Het is natuurlijk iets nieuws voor Genemuiden. Als ik kijk naar Zwolle waren mensen uit de directe omgeving in eerste instantie ook sceptisch. Maar daar hebben we uiteindelijk geen directe klachten aan overgehouden. Sterker nog: sommigen vonden het heel spijtig dat de asielboot vertrok naar Genemuiden”, zegt Vogtschmidt.

Zeven weken

De boot krijgt tot en met 22 november een ligplaats in de Industriehaven. Na die datum vertrekt het schip uit de gemeente naar een tot nu toe onbekende bestemming. Op het schip verblijven 84 asielzoekers, mannen en vrouwen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.