nieuws

Verdachte dodelijke schietpartij Enschede ontkent, maar blijft in voorarrest

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
De 30-jarige man die ervan verdacht wordt dat hij op 17 december vorig jaar in Enschede Joey Moes doodschoot, zegt dat hij niet de dader is. Dat bleek tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Almelo. De verdachte uit Hengelo blijft in voorarrest.
Joey Moes is op de avond van 17 december met meerdere schoten om het leven gebracht. Dat gebeurde bij de parkeerplaats van een winkelcentrum in de Enschedese wijk Twekkelerveld. De 30-jarige verdachte werd kort na de schietpartij aangehouden. Vandaag werd duidelijk dat hij zich in eerste instantie beriep op zijn zwijgrecht, maar later met het verhaal kwam dat hij niet de dader is.

Sms-bericht aan slachtoffer verstuurd

Duidelijk is dat er zeven minuten voor de schietpartij een sms-bericht is verstuurd aan het slachtoffer. In dat bericht, dat met de telefoon van de verdachte werd verstuurd, stond dat Moes naar de plek moest komen waar hij uiteindelijk werd doodgeschoten. De twee mannen zouden een conflict gehad hebben over een geleverde partij harddrugs.
Tijdens de eerste behandeling van de rechtszaak tegen de verdachte werd duidelijk dat deze zegt dat hij helemaal niet in de wijk Twekkelerveld was op het moment dat de schoten vielen. De man zegt dat hij kort voor de moord zijn telefoon en een partij drugs aan een zekere 'Sam' gegeven heeft.

Identiteit 'Sam' nog onbekend

Wie die 'Sam' is, daar is nog niemand achter. De verdachte zegt dat hij niet meer weet dan de naam en heeft samen met de politie een compositietekening gemaakt. Die tekening zou volgens de advocaat van de 30-jarige kunnen helpen om de man te vinden.
Volgens de advocaat van de 30-jarige kan uit de telefoongegevens blijken dat zijn cliënt niet bij de schietpartij betrokken was. Na zijn aanhouding zou een politieman de telefoon onderzocht hebben, maar dat zou zo onkundig zijn gebeurd dat alle bestanden zijn gewist.

Justitie wil inzage gegevens telefoon

Justitie heeft bij telefoonfabrikant LG in Korea een verzoek liggen om inzage van de gegevens van de telefoon: het bedrijf zou beschikken over een digitale kopie van de gegevens die op de telefoon stonden. Of die gegevens ook daadwerkelijk verstrekt worden, is onduidelijk.
De advocaat heeft de rechtbank ook gevraagd om vijf getuigen te horen. Het gaat om getuigen die meer kunnen vertellen over het conflict en de contacten met de man die 'Sam' genoemd wordt. De advocaat vroeg de rechtbank ook om het voorarrest op te heffen, omdat zijn cliënt niet de dader is. Dat verzoek heeft de rechtbank afgewezen.

Man zou vaker met vuurwapen zijn gezien

Volgens de rechtbank blijkt uit het dossier dat er verklaringen zijn dat de verdachte vaker met een vuurwapen was gezien en zouden er ook verklaringen zijn die zeggen dat de man Moes in opdracht van het leven beroofde. Die omstandigheden zijn voorlopig nog belastend genoeg. Wanneer de rechtszaak verder gaat is niet duidelijk.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.