Nieuws

NVM Open Huizen Dag: "Huizenverkopers moeten weer hun best doen"

Open Huizendag
Open Huizendag © RTV Oost
Huizenkopers zijn dit weekend weer welkom in duizenden woonkamers. Makelaarsvereniging NVM organiseert weer de jaarlijkse Open Huizen Dag. Maar anders dan andere jaren, moeten verkopers weer flink hun best doen om kopers over de streep te trekken. Volgens de NVM Zwolle zijn de tijden dat huizen zichzelf verkopen voorbij.
Simpel een bord in de voortuin en een advertentie online is niet meer genoeg om je huis te verkopen. De tijd dat woningen binnen een paar dagen van eigenaar wisseleden is volgens Jeroen Hofstede, voorzitter van de NVM regio Zwolle, voorbij. "Je merkt dat de markt stabiliseert."
Volgens Hofstede moeten huiseigenaren weer hun best doen om het huis verkocht te krijgen. Voor de huizenverkopers die daar niet zo handig in zijn, is er vandaag dus de NVM Open Huizen Dag.

Geur van appeltaart

Momenteel staan er in onze provincie honderden woningen te koop. Zo'n 625 daarvan doen mee aan de open dag van de NVM. "Zo'n veertig procent van de huizen die te koop staan, doet mee. Das een hoger percentage dan landelijk, dan kom je uit op zo'n 32 procent", vat Hofstede de cijfers samen.
Volgens hem is het aanbod van huizen de afgelopen tijd toegenomen en staan huizen daardoor langer te koop. "Het was zo dat huizen binnen zo'n twintig dagen verkocht werd. Da's nu langer. En ook het overbieden van de vraagprijs is op zijn retour: het gebeurt nog wel, met maximaal zo'n tienduizend euro."

Afkoelen

Allemaal signalen dat de huizenmarkt afkoelt. Dat betekent dus ook dat verkopers meer hun best moeten doen om hun huis verkocht te krijgen. Hofstede heeft nog wel een paar tips. "Bak eens een appeltaart. De geur zorgt voor een huiselijke sfeer. En een verse bos bloemen op tafel doet het ook altijd goed."
Als laatste tip wijst Hofstede op de ruimte die potentiele kopers graag krijgen. "Ga ze niet in de nek hijgen, maar laat ze even rustig rondkijken. Dat wordt altijd op prijs gesteld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.