Nieuws

Ouderwets druk op heropende mountainbikeroute over Heuvelrug: "Het is mooi dat het weer kan"

Mountainbikers Jan-Willem Smits en Henk Poorte reden de blauwe route zondagmorgen
Mountainbikers Jan-Willem Smits en Henk Poorte reden de blauwe route zondagmorgen © RTV Oost / Ties van der Heide
De blauwe mountainbikeroute over de Sallandse Heuvelrug is de ochtend na de heropening meteen weer ouderwets druk. Zondagmorgen even na negen uur trekken tientallen groepjes mountainbikers over de route. "Het is mooi dat het weer kan, het is jammer dat het niet kon", vertelt een van hen.
De route was het afgelopen half jaar dicht. Dat kwam omdat het mountainbiken door het natuurgebied mogelijk schade toebrengt aan een aantal beschermde diersoorten die op de Heuvelrug leven. Denk daarbij aan de zandhagedis en de hazelwormen. Omdat de warmste periode van het jaar achter ons ligt, laten de dieren zich minder zien. En daarom mag de mtb-route weer open.
Blauwe mountainbikeroute over Sallandse Heuvelrug meteen weer ouderwets druk

'Oldschool blauw en paars'

"Ik dacht eventjes 'oldschool' blauw en paars te gaan rijden", vertelt mountainbiker Jan-Willem Smits. "Het is er mooi weer voor, de route is open, het parcours is mooi droog... Dus ja, waarom niet he?"
"Ik kan me vandaag weer even uitleven", vertelt Henk Poorte. Het laatste deel van de dertig kilometer lange route is naar hem vernoemd. "Vrijdag was ik jarig, we hebben drie dagen mijn verjaardag gevierd. Nu kan ik lekker even uitfietsen."
Henk Poorte, naar hem is het laatste deel van de mtb-route vernoemd
Henk Poorte, naar hem is het laatste deel van de mtb-route vernoemd © RTV Oost / Ties van der Heide

'Even kijken hoe de route erbij ligt'

Naarmate de ochtend vordert, trekken verschillende groepjes mountainbikers voorbij. "Vorige week hadden we ook het plan, maar toen was hij nog dicht", vertelt een man die zich klaarmaakt om aan de route te beginnen. "We hebben de plannen verzet naar dit weekend en nu even kijken hoe de route erbij ligt."
Zijn fietsmaat legt graag even uit waarom hij zo graag naar de Heuvelrug komt om te fietsen. "Het is hier gewoon een prachtig mooie omgeving. Als het een tijdje geregend heeft kun je hier goed blijven rijden. Dat komt door de zandgrond."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.