Nieuws

Arabische en Nederlandse keuken komen samen in de winkel van Yaser

Yaser (rechts) met zijn familie
Yaser (rechts) met zijn familie © RTV Oost
Acht jaar geleden kwamen Yaser en Remah vanuit Syrië naar Nederland. Gevlucht voor het geweld van de oorlog. In Nederland blijkt het lastig om aan werk te komen en dus opende Yaser een supermarktje in Nijverdal met Arabische producten. Hij is succesvol, wilde uitbreiden en nam een traiteur over. Nu verkoopt hij naast de Nederlandse pot ook overheerlijke Arabische lekkernijen.
In Syrië was Yaser al een ondernemend type. Hij had een garage en een taxibedrijf. Ook doceerde hij Arabisch aan de universiteit. "Als je bent afgestudeerd in Arabisch kun je in Nederland weinig met je universiteitsdiploma", zegt Yaser. Maar hij is een doorzetter en begint een supermarkt.
"Op die manier leer je het snelst de Nederlandse taal en kom je tussen de mensen", zegt Yaser. Ondertussen is Henry Heuver van het naastgelegen Heuver Plaza op zoek naar een overname kandidaat voor zijn slagerij en groentezaak. "Toen Yaser vertelde dat zijn zaak te klein werd, kwamen we in gesprek om mijn winkel over te nemen en zo geschiede", zegt Heuver.
Yaser en Remah Al Jwabrew uit Syrië openen traiteur met Arabische èn Nederlandse gerechten

Overnamekandidaten schaars

Heuver is blij met Yaser. "Het is niet makkelijk om overname kandidaten te vinden. Steeds meer slagerijen, bakkers en groenteboeren moeten stoppen en de meesten kunnen geen koper vinden. De banken lenen het geld hiervoor niet zo makkelijk meer uit", zegt Henry.
Arabische lekkernijen
Arabische lekkernijen © RTV Oost
Yaser is blij met de extra ruimte. "Wij kregen veel vragen over welke gerechten je met onze producten kunt klaarmaken. In de nieuwe zaak kunnen mensen het zien en proeven." De nieuwe traiteur verkoopt nog veel Nederlandse salades en Heuvers specialiteiten. "Ik begin eerst met een klein aantal Arabische gerechten en breidt dit dan steeds verder uit", zegt Yaser.
Tussen de Reggesalade en de Hollandse rauwkost liggen nu ook gerechten als Dolma druiven bladeren, Bulgur salade en Melukia met kip. Voor de fijnproever is er genoeg te krijgen. Of je nu van Arabisch eten houdt of Hollands, het is de ultieme samensmelting van culturen. Want de liefde gaat immers door de maag.
De Hollandse salades liggen maast de Arabische gerechten
De Hollandse salades liggen maast de Arabische gerechten © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.