Nieuws

Piet Adema is de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De nieuwe minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema
De nieuwe minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema © ANP
De nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is Piet Adema. Adema is oud-partijvoorzitter van de ChristenUnie. Na het plotselinge aftreden van zijn partijgenoot Henk Staghouwer vorige maand, werd volop gespeculeerd wie het ingewikkelde dossier op zich wilde nemen. Adema gaat intensief samenwerken met de minister van Stikstof, Christianne van der Wal (VVD).
In een persbericht presenteert de partij de nieuwe minister. Adema zegt dat de landbouw toekomst heeft, moet veranderen maar ook dat er rust nodig is. “De landbouw hééft toekomst in ons land. Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig, alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien. Ik wil sámen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Mét oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen.”
Adema was eerder gedeputeerde in Friesland en waarnemend burgemeester. In zijn huidige functie is hij bestuurder en toezichthouder in de ondernemersbranche. Adema is voorzitter van WoningBouwers Nederland, de vereniging van woningbouwspecialisten en voorzitter van Schoonmakend Nederland. Piet Adema zit ook in het bestuur van ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

'Niet de juiste man'

Staghouwer gaf aan zich niet de juiste man op de juiste plaats te voelen, verder ging hij niet in op vragen. Hij moest de boeren helpen in de omschakeling naar meer natuur-inclusieve landbouw, maar de kaders van het regeerakkoord laten volgens de boeren niet veel ruimte om verder te boeren. De beloofde perspectiefbrief die de minister van Landbouw schreef in juni werd Kamerbreed en in de praktijk afgedaan als 'broddelwerk', Staghouwer moest zijn werk overdoen.
De nieuwe minister komt in november met de nieuwe perspectiefbrief, waarin vooral het 'hoe dan' zal moeten worden geschetst voor de agrarische sector.

Remkes

De bekendmaking komt twee dagen voor dat Johan Remkes als gespreksleider komt met zijn bevindingen over de stikstofcrisis. De oud VVD-coryfee heeft in de afgelopen maanden gesproken met boerenorganisaties, natuurorganisaties, de bouw en industrie om te kijken welke ruimte er is om uit de crisis te komen. De vlam sloeg in de pan nadat het kabinet de nieuwe stikstofplannen met het beruchte 'stikstofkaartje' presenteerde.
De gesprekken met de boerenorganisaties waren soms 'stevig' maar de eerste reactie van bijvoorbeeld Agractie, LTO en Farmers Defence Force was dat ze wel het idee hadden dat er beter geluisterd werd, al houden de boeren grote zorgen over het vasthouden aan de zogeheten kritische depositie waarden (de waarde in hoeveelheid stikstof die op een natuurgebied mag neerslaan red.) en het tijdspad van de stikstofplannen.
Remkes gaf vooraf al aan zich te houden aan het regeerakkoord. En daarin staat dat in 2030 de helft van de stikstofuitstoot moet zijn verminderd. Hoewel in de wet nog 2035 staat, wil het kabinet niet tornen aan de afspraak de doelen naar voren te halen. De provincie Overijssel heeft eerder aangegeven dat de plannen van het kabinet niet haalbaar zijn en onwenselijk vanwege het gebrek aan draagkracht in de sector.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.