Nieuws

Celstraf voor Almeloërs die bij toeval werden betrapt op bezit van kweekapparatuur

Garagebox
Garagebox © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Twee Almeloërs moeten beiden acht maanden de cel in omdat ze apparatuur in hun bezit hadden voor de hennepteelt. Die spullen werden in november 2021 gevonden bij een controle van garageboxen in Almelo. De rechtbank had vandaag een duidelijk antwoord op de grote vraag in deze zaak: mocht de gemeente de box controleren?
In de box lagen ventilatoren, een straalkachel, groeilampen, een afzuiging, een koolstoffilter, maar ook een omgebouwd gaspistool.
Twee weken geleden eiste de officier van justitie twaalf maanden cel tegen beide mannen van 58 en 57 jaar. De advocaat van de verdachten vond dat zijn cliënten niet vervolgd hadden moeten worden.
De controle van vorig jaar was "om te kijken of er strijdigheden zijn met betrekking tot het bestemmingsplan”, zei een toezichthouder van de gemeente Almelo twee weken geleden in de rechtbank.

'Hij werd gebruikt als opslag'

De advocaat van de verdachte is van mening dat de controle niet helemaal volgens de regels ging. "Hij werd gebruikt als opslag, zoals in het bestemmingsplan voorgeschreven. Waarom was er toch reden om naar binnen te gaan?”
Maar volgens het Openbaar Ministerie is de controle prima te verklaren. "Op een dag als deze worden er zo’n 75 garageboxen gecontroleerd. Er kan alleen maar geconcludeerd worden dat de gemeente uitvoering heeft gegeven aan haar controletaken."
De rechtbank geeft het Openbaar Ministerie gelijk: de toezichthouder mocht de boxen gewoon in voor een controle. De politie is daarna op verzoek van de toezichthouder naar binnen gegaan, nadat deze apparatuur voor de hennepteelt had ontdekt. Allemaal volgens het boekje, volgens de rechtbank.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.