Nieuws

Initiatief uit Kampen voor opvang van statushouders landelijk uitgerold met Haags geld

Stadhuis van de gemeente Kampen
Stadhuis van de gemeente Kampen © RTV Oost, Oscar Siep
Het lokale project "De Thuisgevers" uit Kampen krijgt landelijke navolging. Het is een project van de protestantse kerk voor de (tijdelijke) opvang van statushouders. Het gaat dan om opvang in pastoriewoningen, tijdelijk beschikbare woningen van gemeenteleden of maatschappelijk vastgoed. Vanuit Den Haag wordt geld beschikbaar gesteld. Een projectbureau, gefaciliteerd door de gemeente Kampen, gaat de uitrol van het project begeleiden.
In de kern is het project De Thuisgevers vrij simpel. De kerk stelt een woonruimte voor een half jaar beschikbaar aan een statushouder, zodat die alvast een leven kan opbouwen in de plaats waar de gemeente uiteindelijk voor permanente opvang moet zorgen.
Kerken en andere maatschappelijke organisaties door heel Nederland verwachten de komende maanden 8500 tot 10.000 vluchtelingen te kunnen opvangen.

Rol gemeente Kampen

Het project is ook in Den Haag opgevallen. In een brief aan de Tweede Kamer meldt staatssecretaris Eric van der Burg dat de Kampense aanpak ook in andere gemeenten toegepast zal worden. "Middels een projectenbureau, dat gefaciliteerd wordt door de gemeente Kampen met steun van de Protestantse Kerk in Nederland, en door mij financieel wordt ondersteund, wordt woningaanbod gematcht met lokaal aanbod van statushouders", schrijft de staatssecretaris in de brief.
Naar Kampens voorbeeld hoopt de staatssecretaris ook in andere gemeenten statushouders tijdelijk onder te kunnen brengen. "Gemeenten kunnen voor de kosten hiervan zes maanden gebruiken van de Hotel en Accommodatie Regeling, waarvan het grootste gedeelte van de woonkosten van de eerste zes maanden gedekt kunnen worden", aldus de staatssecretaris.

Creatieve aanpak

"In Kampen is wel iets bijzonders gebeurd", zegt Laura Pratbertrams, projectleider lokale aanpak ontheemden van de gemeente Kampen. Ze is nauw betrokken bij het project. In Kampen kwam het idee voor de aanpak van het huisvestigingsprobleem van statushouders van onderop. "Vanuit de kerk en vanuit het dorpshuis zijn op een creatieve manier huisvestingsplekken gevonden."
En niet alleen huisvesting voor de statushouders, ook sociale begeleiding om die mensen in de eerste maanden op weg te helpen in de samenleving. Het project bevordert de doorstroom van in asielzoekerscentra, waardoor daar weer meer ruimte ontstaat. En dat klinkt de staatssecretaris als muziek in de oren. "De druk op de asielketen is onverminderd hoog", schrijft hij aan de Kamer.
Hij verwacht dat dit de komende tijd ook zo zal blijven. "Bovendien wordt een groot deel van alle opvangplekken bezet door statushouders. Alle ondersteuning, ook van maatschappelijke organisaties is zeer welkom", aldus de staatssecretaris.

Reactie VNG

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat positief tegenover het initiatief.
"Gemeenten staan voor de enorme opgave om 20.000 statushouders voor 1 januari te huisvesten en ook daarna ligt er nog een behoorlijke taakstelling te wachten", zegt Theo Weterings, woordvoerder asiel bij de VNG en burgemeester van Tilburg tegen de NOS.. "En hoewel het hierbij gaat om tijdelijke huisvesting, gaat het wel om een significant aantal plekken. Dat zal daadwerkelijk impact gaan hebben op de doorstroming in de asielzoekerscentra."
Kerken en andere maatschappelijke organisaties door heel Nederland verwachten, in navolging van Kampen de komende maanden 8500 tot 10.000 vluchtelingen te kunnen opvangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.