Nieuws

Intimidatie door jongeren bij vluchtelingenboot in Genemuiden

Gang met de slaapcabines op de vluchtelingenboot
Gang met de slaapcabines op de vluchtelingenboot © RTV Oost / Mark Bakker
Een aantal bewoners van de vluchtelingenboot die nu in de haven van Genemuiden ligt is doodsbang en durft niet meer aan wal te gaan, laat staan naar het winkelcentrum te lopen. De oorzaak is intimidatie door groepen jongeren. Dat vertelde een inwoonster van de Zwolse wijk Holtenbroek gisteravond aan de gemeenteraad van Zwolle.
De boot met aan boord zo'n tachtig asielzoekers is afgelopen vrijdag verplaatst van Zwolle naar de haven in Genemuiden. "Diezelfde avond ging het al mis", zegt Jacky Write Ho. Ze had maandagavond op het stadhuis spreektijd gevraagd bij het rondetafelgesprek over het onderwerp huisvesting voor asielzoekers en vluchtelingen. Jacky greep deze gelegenheid aan om te vertellen wat er in Genemuiden bij de vluchtelingenboot is gebeurd, zodat Zwolle daarvan kan leren.

"We don't want you here!"

De Zwolse gemeenteraadsleden reageerden geschrokken. Toen de boot nog in Zwolle lag zijn - voor zover bekend - dergelijke incidenten niet geweest. Jacky heeft toen kennis gemaakt met meerdere bewoners van het schip en heeft daar nog steeds contact mee. Ze schrok toen ze hoorde dat vrijdagavond een groep van zo'n twintig jongeren naar het schip was gekomen en vanaf de kant riep "What you doing here? We don't want you here! Go back!"
Boot met tijdelijke opvang voor tachtig asielzoekers, hier in de haven van Zwolle
Boot met tijdelijke opvang voor tachtig asielzoekers, hier in de haven van Zwolle © RTV Oost / Mark bakker

Beveiliger

Jacky heeft het opgeschreven in een schrift. "Een beveiliger heeft mij precies verteld wat de groep allemaal riep" zegt ze. Wat voor actie de beveiliging vervolgens heeft ondernomen weet ze niet. De groep jongeren ging er ook redelijk snel weer vandoor want het regende.
Jacky Write Ho op het stadhuis in Zwolle
Jacky Write Ho op het stadhuis in Zwolle © RTV Oost / Mark Bakker

Tieners

"Dit is niet het enige wat afgelopen weekend is gebeurd." Een vrouw uit Nigeria - die inmiddels een persoonlijke vriendin is van Jacky - kreeg met intimidatie te maken toen ze zaterdagmiddag vanaf het centrum weer naar de boot liep. Jacky vertelt dat twee jongens van ongeveer 11 en 16 jaar op het pad over de dijk naar de vrouw toe fietsten. De jongens floten naar haar en bleven aanhoudend met de fietsbellen rinkelen. De tieners achtervolgden haar tot aan de boot. "Ook zij durft niet meer van de boot af te komen", zegt Jacky.

Debat

Dit alles had volgens Jacky voorkomen kunnen worden. "Waarom moeten vluchtelingen steeds verplaatst worden van locatie naar locatie?", is haar vraag aan de gemeenteraad. "Dit was niet gebeurd als de vluchtelingenboot in de haven van Zwolle was gebleven."
Deelnemers aan het rondetafelgesprek waren onder meer Zwolse gemeenteraadsfracties, COA, SWZ, Veiligheidsregio IJsselland, Vluchtelingenwerk Nederland, Travers Welzijn en de politie. Over een maand staat er een raadsdebat gepland over huisvesting voor vluchtelingen en asielzoekers in Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.