Nieuws

Torenhoge energienota's: Overijsselse ijsbanen doen er alles aan om open te blijven

Torenhoge energienota's: Overijsselse ijsbanen doen er alles aan om open te blijven
Torenhoge energienota's: Overijsselse ijsbanen doen er alles aan om open te blijven © RTV Oost
Het schaatsseizoen is weer begonnen en dus kun je ook in Deventer en Enschede weer naar de kunstijsbaan. Maar vanzelfsprekend is dat niet. Want net zoals de rest van Nederland, kampen ook de ijsbanen met torenhoge energierekeningen. Er wordt van alles gedaan om de kosten zoveel mogelijk te drukken.
De buitentemperaturen doen wat lenteachtig aan, ondanks dat het al oktober is. Maar bij de kunstijsbanen moet het altijd koud zijn. Niet té, maar wel koud genoeg, zodat schaatsomstandigheden optimaal zijn. En dat kost flink wat energie. "Het comfort van de gast staat voorop. Want de schaatser mag niet de dupe worden van deze situatie", legt Gianni Romme, operationeel manager van IJsbaan Twente, uit.
Torenhoge energienota's: Overijsselse ijsbanen doen er alles aan om open te blijven

Alarmfase één

De energiecrisis heeft vrijwel heel het land in z'n greep. Onlangs is er door het kabinet een prijsplafond voor gas en energie vastgesteld, maar dat geldt alleen voor particulieren.
Ook bij de zwembaden en schaatsbanen is het inmiddels alarmfase één. "Het NOC*NSF heeft inmiddels een brandbrief naar het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.) gestuurd namens de Vereniging Kunstijsbanen Nederland. Tijdens corona zijn we geholpen en we hopen nu weer", aldus de voormalig olympisch schaatskampioen.

Bezuinigingen

Zolang die steun er nog niet is, zijn de kunstijsbanen genoodzaakt er van alles aan te doen om de kosten zoveel als mogelijk te beperken. "Als we een rij lichten uit kunnen laten, zullen we dat zeker doen", vertelt Romme.
Bij ijsbaan De Scheg in Deventer proberen ze ook op allerlei manieren te kosten te drukken. "Wij gaan geen onderdelen sluiten, maar wellicht wel bepaalde tijden beperken. Ook gaan we personeel efficiënter inzetten", vertelt een woordvoerder. "Tarieven voor bezoekers verhogen is ook een scenario. Maar sporten en bewegen moet betaalbaar blijven."
Het kan niet zo zijn dat schaatsen onbetaalbaar wordt
Gianni Romme, IJsbaan Twente

Prijsverhoging

En die mening delen ze in Enschede. Met een prijsstijging van 25 tot 50 cent hopen ze dat de schaatsbaan voor iedereen toegankelijk blijft. "Helaas moeten we iets doen, maar we proberen dat wel zo minimaal mogelijk te doen", benadrukt Romme. "Vanuit ons gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid zeggen we: het kan niet zo zijn dat schaatsen onbetaalbaar wordt."
Voor de schaatsbanen is één scenario onbespreekbaar: de deuren sluiten. "We willen gewoon een goed seizoen draaien en daarom zijn we ook in gesprek met het ministerie van VWS. Voor de particulieren is al een prijsplafond ingesteld, nu moet er ook iets voor ondernemers komen. Want het kan gewoon niet anders."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.