Nieuws

Na moeizame start wennen Genemuiden en de asielboot aan elkaar

De asielboot ligt in Genemuiden in de industriehaven,  buiten het centrum
De asielboot ligt in Genemuiden in de industriehaven, buiten het centrum © RTV Oost Jolande Verheij
Het was flink schrikken voor de bewoners van de asielboot in Genemuiden. Na een rustige tijd in Zwolle arriveerden ze vrijdag in Genemuiden, waar ze werden geconfronteerd met schreeuwende jongeren die niet van hun komst gediend waren. Maar inmiddels is de rust teruggekeerd en zijn er allerlei initiatieven vanuit het dorp om de vluchtelingen te helpen.
De 13-jarige Ali uit Syrië komt met een zwarte omafiets de dijk op, richting het dorp. "ik ga naar de supermarkt, boodschappen doen voor mijn moeder", zegt hij. Ali is pas drie maanden hier, maar spreekt al behoorlijk Nederlands: "Het was in Zwolle wel veel beter. Het was niet goed dat de jongens gingen schreeuwen."
De 13-jarige Ali gaat boodschappen doen in het dorp
De 13-jarige Ali gaat boodschappen doen in het dorp © RTV Oost

Appels en sjoelen

Toch gaat er in Genemuiden ook veel wél goed, ziet locatiemanager Ferry Vogtschmidt: "De fietsen die hier voor iedereen klaarstaan, zijn in bruikleen gegeven door de plaatselijke middenstand. Vanmorgen kwamen inwoners hier een paar kisten zelfgeplukte appels brengen, en de plaatselijke sjoelvereniging wil binnenkort langskomen voor een sjoelavond, dat gebeurt hier óók."
Ik hoop van harte dat die jongeren inzien dat hun reactie wel erg voorbarig was
Ferry Vogtschmidt, locatiemanager asielschip
Ferry vindt het dan ook erg jammer dat de start In Genemuiden zo moeizaam was: "Ik ken deze mensen op de boot nu al maanden. Dit zijn stuk voor stuk rustige, lieve mensen die er totaal niet op uit zijn om rottigheid uit te halen. Ze zijn niet voor niks gevlucht, ze zoeken veiligheid en zijn als de dood teruggestuurd te worden."
"We hebben zaterdag uit voorzorg tegen de bewoners gezegd: 'Ga maar even niet van boord.' Niet omdat het zo gevaarlijk was, maar vooral om escalatie op dat moment te voorkomen. Gelukkig kan nu iedereen die dat wil weer gewoon het schip af, en ik merk niet dat er nog mensen bang zijn."
De plaatselijke middenstand heeft fietsen in bruikleen gegeven
De plaatselijke middenstand heeft fietsen in bruikleen gegeven © RTV Oost Jolande Verheij

"Voorbarige reactie"

"In Zwolle is er letterlijk geen enkele klacht over deze mensen binnengekomen, nog niet het kleinste incidentje", zegt Ferry. "Ik hoop van harte dat die jongeren hier inzien dat hun reactie wel erg voorbarig was. Onbekend maakt onbemind. Maar ik denk dat het hier wel goed komt, dat de inwoners onderling elkaar er ook wel op aanspreken."
"Ferry merkt dat mensen ook reageren op nieuwsberichten die eigenlijk niets met deze vluchtelingen te maken hebben: "Ze horen wel verhalen over zogenoemde 'veiligelanders' die misdrijven plegen, en ook het zedendelict in Kampen vorige week, waarbij mogelijk iemand van het AZC in Dronten betrokken was. Maar dat staat hier echt los van, dat gaat over totaal andere groepen dan de mensen die hier zitten."
Het asielschip aan het Zwartewater in Genemuiden
Het asielschip aan het Zwartewater in Genemuiden © RTV Oost
Afgelopen vrijdag voer het schip van Zwolle naar Genemuiden. De tocht zelf was voor de meeste bewoners een feestje, met prachtig weer over het Zwartewater. Toch wilden ze liever in Zwolle blijven, vertellen twee mannen die buiten een sigaretje roken: "Zwolle is een hele mooie stad en de mensen waren daar zo aardig. Hier kijken de mensen wel vanaf de dijk naar het schip maar ze komen niet naar ons toe."

Kop koffie

"Het is nog even wennen", ziet Ferry, "maar er is een goede samenwerking met de gemeente en de inwoners. Vanmorgen is iemand hier al naar de tandarts geweest, dat loopt allemaal goed en de lijntjes zijn kort. Mensen uit de buurt die vragen hebben mogen zich altijd melden, ze zijn welkom voor een kop koffie."
Een jong katje uit de buurt heeft het schip ook al ontdekt. Ze mag niet naar binnen, maar buiten het schip zijn ook genoeg mensen om even een aai bij te halen: "In Syrië hadden we ook katten, maar deze is veel liever."

Verplaatsingen

De bewoners vragen zich wel af waarom het schip verplaatst moet worden, maar dat zijn afspraken binnen de Veiligheidsregio IJsselland. Alle gemeenten nemen een deel van de opvang van asielzoekers voor hun rekening. Maar gelukkig houden ze wel hun eigen kamertjes, en hoeven niet opnieuw hun spullen te pakken: "De bedden hier zijn goed, en het eten ook, ik hoop dat we hier nog een tijdje mogen blijven."
Het schip blijft tot en met 21 november in Genemuiden. Daarna moeten de bewoners wel verkassen, want dan moet het schip voor onderhoud naar de werf. Waar de 85 asielzoekers dan heen moeten is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.