Nieuws

Een betere boterham voor minder boeren als oplossing voor de stikstofcrisis

Europarlementarier Mohammed Chahim van PvdA in het Europees Parlement,
Europarlementarier Mohammed Chahim van PvdA in het Europees Parlement, © ANP
Wat is de oplossing voor de stikstofproblemen? Woensdag komt stikstofbemiddelaar Johan Remkes met aanbevelingen voor een uitweg uit de crisis. Ook vanuit Overijssel zullen die dag de ogen van de boeren gericht zijn op Remkes. PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim weet wel wat er moet gebeuren: minder boerenland, maar meer geld naar de boeren die overblijven.
Volgens Chahim is het probleem dat we in Nederland heel goed zijn in uitstellen. "We weten al sinds 1965 dat dit probleem met stikstof bestaat. Maar dat wordt iedere keer vooruitgeschoven onder druk van lobbygroepen die het te snel en te ver gaat", zegt Europarlementariër in aanloop naar de bevindingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Hete zomer

Remkes werd aangesteld na een hete zomer vol boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet. In Overijssel werden meerder wegen geblokkeerd, maar bijvoorbeeld ook distributiecentra bezet. Overijsselse boeren waren er ook bij toen stikstofminister Christianne van der Wal thuis werd opgezocht en overal in de provincie hingen Nederlandse vlaggen op de kop.
De veestapel moet kleiner, vindt Chahim. Dat kan wat hem betreft op twee manieren. Of minder boerenbedrijven of minder vee op die boerderijen.

Milieuvriendelijk boeren

Dat geeft volgens Chahim meer ruimte om milieuvriendelijk te boeren. "Nederland heeft een agrarische sector gecreëerd die gericht is op groei en dat weerhoudt boeren er ook van om zich te richten op milieuvriendelijker alternatieven als kringlooplandbouw", zegt Chahim. "De Verenigde Staten zijn vijftig keer groter dan wij. Toch is de landbouwexport van de VS maar iets groter dan die van ons. Ik vind dat gek."
Chahim vindt dat de Nederlandse regering bij zichzelf te rade moet gaan. "We moeten ons afvragen of we dat wel zo willen houden voor onze gezondheid, de natuur en het milieu", zegt hij, wijzend op de relatief grote Nederlandse landbouwexport

Betere boterham

Het mag wat Chahim betreft allemaal wel wat minder. Tegelijk vindt hij ook dat boeren een betere boterham moeten overhouden aan hun werk. Hij vindt dat de boeren te weinig geld krijgen voor de opbrengst van hun dieren en de oogst. "De rest gaat naar de slachthuizen, de veevoederindustrie, de tussenhandel, de opkopers, de Albert Heijns, de Lidl's en de Jumbo's. Daar moeten we ook een keer over praten."
Hij vindt dat er een betere prijs betaald moet worden zodat boerenbedrijven minder groot hoeven te worden. Dan hoeven ze ook. Niet te investeren in melkrobots en luchtwassers. Waarschijnlijk gaan dan veel meer boeren over naar milieuvriendelijke manieren van boeren zoals kringloopboeren, vermoedt Chahim.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.