Nieuws

Signalen onveilige werksfeer gemeente Enschede: "Je kan niet weg blijven kijken"

Archieffoto van de raadszaal in Enschede
Archieffoto van de raadszaal in Enschede © ANP / Vincent Jannink
De signalen over een onveilige werksfeer en intimidatie van ambtenaren binnen de gemeente Enschede moeten serieus genomen worden. Dat zeggen verschillende raadsleden, in reactie op publicaties van RTV Oost.
De gemeente Enschede weet al zeker anderhalf jaar dat ambtenaren een angstcultuur ervaren binnen de organisatie, maar greep niet in. Signalen van intimidatie en onveiligheid zijn genegeerd en zelfs ontkend tot woede van klokkenluiders en in elk geval een deel van de Ondernemingsraad.
Zo blijkt uit onderzoek van RTV Oost, op basis van interne e-mails en documenten die in het bezit zijn van deze omroep en gesprekken met meerdere medewerkers van de gemeente.

Werken protocollen nog?

"Deze signalen moeten serieus genomen worden", zegt fractievoorzitter Barry Overink van Burgerbelangen Enschede, de grootste partij in de gemeente. "We moeten kijken of de protocollen die er zijn, nog wel werken. Medewerkers moeten altijd veilig hun melding kunnen doen, die dan ook op de juiste manier afgehandeld moet worden."
Een extern onderzoek zou op zijn plaats zijn
Margriet Visser, EnschedeAnders
Hoewel de signalen van intimidatie en onveiligheid uit het ambtelijk apparaat van de gemeente komen, is er volgens Overink wel degelijk een rol voor de gemeenteraad weggelegd. "We moeten als raad ons niet met elke casus bemoeien. Maar nu zijn er al meerdere alarmerende signalen geweest. Dan moet je in z'n totaliteit kijken of alles nog goed gaat. Daar is ook zeker een rol voor de wethouder, die we hierover vragen moeten stellen."

Extern onderzoek

Margriet Visser van oppositiepartij EnschedeAnders vindt dat de raad nog een stap verder mag gaan. "Je kan niet weg blijven kijken. Een extern onderzoek zou op zijn plaats zijn. Onder supervisie van de raad. Anders blijft dit doorgaan en volgt er over een tijdje weer een verhaal. Ambtenaren moeten hun werk kunnen doen."
Na eerdere publicaties door RTV Oost over een mogelijke angstcultuur bij de gemeente Enschede in maart van dit jaar, sprak Visser zich al uit. "Toen gaf de vakbond ook al een alarmerend signaal af. En dan nu dit weer. De eerstvolgende stap is dat we met andere partijen in overleg gaan. Dit gaat niet over één nacht ijs. Als er voldoende draagvlak is, kunnen we het externe onderzoek inzetten."

Controlerende taak

Bart Peeters Weem, fractievoorzitter GroenLinks Enschede, sluit zich aan bij Overink van BurgerBelangen. "Er moet serieus naar deze meldingen gekeken worden. De raad is niet direct betrokken bij ambtenaren, maar op het moment dat het werkgeverschap niet goed is moeten we een controlerende taak uitvoeren." Een extern onderzoek? "Dat is geen slecht voorstel. Maar eerst moeten we dit bespreken en goed uitzoeken hoe alles in elkaar steekt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.