Nieuws

Is Zalk het meest vernieuwende dorp van Europa?

Dropvernieuwingsprijs voor Zalk
Dropvernieuwingsprijs voor Zalk © RTV Oost / Mark Bakker
Zalk dingt mee naar de titel 'meest vernieuwde dorp van Europa'. De nationale titel op dat gebied heeft het dorp in de gemeente Kampen al. Die werd dit jaar op 13 mei toegekend aan Zalk. Dinsdag kreeg het dorp bezoek van een internationale jury die graag wilde zien hoe vernieuwend Zalk is.
Dat ze de nationale titel hebben gewonnen is al een hele eer, vindt Johan Boeve, voorzitter van Dorpshuis 'An de Steege'. Vol trots geeft hij een rondleiding aan de groep van vier juryleden. Het dorpshuis is er gekomen vanuit een initiatief in het dorp. De gemeente draagt daar financieel aan bij, maar op een manier die niet zo gebruikelijk is.
Is Zalk het meest vernieuwend van heel Europa?

Handen uit de mouwen

"We steken in Zalk graag de handen uit de mouwen" zegt Boeve. In Zalk zijn de inwoners voor een groot deel verantwoordelijk voor het openbaar groen. Met de gemeente is afgesproken dat inwoners zelf gras gaan maaien en bomen en struiken snoeien. Ook de materialen en de brandstof die nodig zijn, betalen de inwoners zelf. Het geld dat de gemeente daarmee bespaart is geïnvesteerd in het nieuwe dorpshuis. "Ook die hebben we grotendeels met eigen mensen gebouwd", weet Boeve te vertellen.
Het dorpshuis in Zalk
Het dorpshuis in Zalk © RTV Oost / Mark Bakker

Pakketservice

Het dorpshuis is inmiddels een plek geworden waar de meeste inwoners van Zalk wel eens komen. Er zijn diverse clubs gehuisvest en het is een haal- en brengservice geworden van twee pakketdiensten. Winkels in Zalk zijn er niet. Wie een pakket wil ophalen of versturen was daarvoor vaak aangewezen aan Kampen, Wezep of bij de pastoor in Wilsum. Dat hoeft nu niet meer.
De jury
De jury © RTV Oost / Mark Bakker

Internationale jury

De vier juryleden die dinsdag Zalk gingen bekijken komen uit Duitsland, Hongarije, Zwitserland en de Tsjechische Republiek. Ze werden in het dorpshuis ontvangen en door meerdere mensen toegesproken. Een van hen was burgemeester Sander de Rouwe van de gemeente Kampen.
"Zalk wordt net als andere steden en dorpen geconfronteerd met uitdagingen, maar lost het op haar eigen manier op", zei de burgemeester. Als voorbeeld noemde hij de opvang voor mensen uit Oekraïne die tijdelijk wonen in units naast het dorpshuis. Dit was een initiatief vanuit inwoners van Zalk. De units bieden plek aan 28 Oekraïners. De Rouwe vindt daarom dat Zalk aan heel Europa een goed voorbeeld geeft.
Burgemeester Sander de Rouw van de gemeente Kampen spreek de jury toe
Burgemeester Sander de Rouw van de gemeente Kampen spreek de jury toe © RTV Oost / Mark Bakker

Zonnepanelen

"We zijn de eerste duurzaamheidscorporatie van de gemeente Kampen", zegt Johan Boeve. Op het dak van het dorpshuis liggen zo'n 250 zonnepanelen. Deze zijn van inwoners in het dorp. Daardoor ontstaat er nog wel een ander probleem. Om het pand te verwarmen ligt er een plan om dat met warmtepompen te doen. De stroom van de zonnepanelen op het dak kan daarvoor niet gebruikt worden. Deze is van een aantal inwoners van Zalk. Het is de bedoeling dat er naast het dorpshuis nog een ruimte wordt gebouwd voor onder meer kratten frisdrank. Het dak van deze opslag zou groot genoeg moeten zijn voor voldoende zonnepanelen die stroom kunnen leveren voor de warmtepompen.

Beieren

"In de wintermaanden weten ze het", is het antwoord van Boeve op de vraag wanneer er meer bekend is over de uitslag. "In mei worden we uitgenodigd in Beieren in Zuid-Duitsland voor de officiële bekendmaking. We maken er een mooie tijd van en naar Zuid-Duitsland gaan is altijd prachtig hè?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.