Nieuws

Hoe herder Anita al meer dan twintig jaar haar schapen hoedt op de Lemelerberg

De schaapskudde van Anita
De schaapskudde van Anita © Vincent Corjanus / RTV Oost
Schaapsherder Anita Wichers gaat iedere dag met haar schapen het natuurgebied rondom de Lemelerberg in, of het nou weer of geen weer is. En dat is belangrijk, want de schapen hebben een grote impact op de biodiversiteit in het natuurgebied.
Herder Anita hoedt al meer dan twintig jaar schapen op de Lemelerberg
''De hele dag onderhouden we met de schaapskudde de natuur'', zegt Wichers. Schapen eten grassen, sparen kruiden en ze verspreiden ook nog eens de zaden en insecten. Ook komen zij op plekken waar grasmachines niet zo makkelijk kunnen komen. Enorm goed voor de biodiversiteit dus.

Energie

Wichers heeft ruim 200 schapen die ze samen met haar honden hoedt. Hoewel ze enorm blij is met haar baan is het af en toe flink aanpoten. ''Ze vreten best veel energie, je moet altijd voor ze klaar staan'', aldus de herder.
Anita met haar kudde
Anita met haar kudde © Maureen Lenters / RTV Oost
Ze krijgt ook regelmatig te horen dat ze het mooiste beroep van de wereld heeft. ''Maar deze mensen zien mij maar vijf minuutjes, ik sta ruim acht uur op een dag in de heide, het kan ook wel eens de hele dag regenen'', zegt Wichers.

Heftigste jaar tot nu toe

Afgelopen zomer was het intensief voor Wichers, doordat het ontzettend droog was. ''Het was intensief om ze in leven te houden, er was weinig voedsel.'' Ze beschouwt dit jaar als haar heftigste jaar tot nu toe met de kudde: ''Ik maak me best wel zorgen om de toekomst. Ik vind het zorgelijk."

Genieten

Hoewel de schaapsherder naar eigen zeggen ook wel eens een baaldag heeft, geniet ze nog heel vaak van haar bijzondere job. ''Als je dan weer de heide op bent en de honden werken mooi, dan is dat echt fantastisch'', zegt Wichers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.