Nieuws

Deze vuilvisboot houdt al zestig jaar de Zwolse grachten schoon

Mark Muller (rechts) vaart sinds anderhalf jaar met de vuilvisboot
Mark Muller (rechts) vaart sinds anderhalf jaar met de vuilvisboot © RTV Oost / Niki Nijboer
Een jas, lege McDonalds-zakken en heel veel blikjes. De vuilvisboot van ROVA ligt ook vandaag weer vol met allemaal rommel die uit de Zwolse grachten is gehaald. Maar de echte buit van vandaag is toch wel het verkeersbord. "Dit vinden we niet vaak. Hooguit drie keer per jaar."
Al ruim zestig jaar vaart de zogenoemde vuilvisboot door de Zwolse grachten. Het concept is altijd hetzelfde gebleven. De boot vaart iedere dinsdag en heeft in al die jaren behoorlijk wat vuilnis opgehaald. "Mijn voorgangers hebben een keer een paardenkop uit het water gevist", zegt schipper Mark Muller. "Zo gek heb ik het nog niet gezien."

Negen ton afval

Sinds anderhalf jaar is Muller vaste schipper van deze boot. Alleen vorig jaar al werd er ruim negen ton afval uit de grachten gehaald door deze afvaldienst. Wie een snelle blik werpt op het afval dat vandaag bij elkaar is gevist, ziet dat dat bij elkaar behoorlijk wat afval is.
Deze ROVA-vuilvisboot houdt al zestig jaar Zwolse grachten schoon
"Als wij niet varen, gaat het afval in hoeken zitten. Plastic gaat kruimelen, dat wordt kleiner. Dat gaat dan richting het Zwartewater. Dat draagt allemaal bij aan de plastic soep," vertelt schipper Muller. De boot vaart altijd een volle werkdag op het water, behalve bij extreem weer.

Toiletpot en paardenkop

Mark heeft inmiddels zelf ook behoorlijk wat vreemde voorwerpen voorbij zien komen op de Zwolse gracht. "In de Thorbeckegracht vond ik een keer een toiletpot. Ik dacht: hoe komt dat ding hier? Daar moet een verhaal achter zitten. Ik heb ook een keer schildpadden gezien, waarschijnlijk gedumpt. Als het goed is, zwemmen die nog steeds in de gracht rond."
Beter dit dan een volle luier. Bah.
Mark - vuilvisboot ROVA
De meest opvallende buit van vandaag is het verkeersbord dat vastzit aan een paal van drie meter lang. "Dit vinden we niet vaak. Hooguit drie keer per jaar. Maar beter dit dan een luier, die vonden we vorige week."

Minder plastic flesjes

Sinds juli 2021 betalen consumenten vijftien cent extra voor flesjes van minder dan een liter water of fris. Die maatregel werpt zijn vruchten af, ziet Muller op het water. Volgens hem is er vooral een groot verschil merkbaar na invoering van deze maatregel.
"Er liggen nu veel minder plastic flesjes in het water," zegt Muller. Hij kan dan ook niet wachten tot er statiegeld komt op blik. Dat gaat per april volgend jaar in. "Dan gaan we waarschijnlijk nog meer verschil merken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.