Nieuws

Remkes denkt dat landbouw 'niet blij' is met stikstofrapport

Johan Remkes
Johan Remkes © ANP
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes verwacht dat de landbouwsector "niet blij" zal zijn met zijn stikstofrapport. De bemiddelaar adviseert vast te houden aan 2030 als jaar om de helft minder stikstof uit te stoten, iets waar boeren fel tegen gekant zijn. Ook moet volgens Remkes de optie er zijn om bedrijven gedwongen uit te kopen.
De verhoudingen tussen onder meer boeren en het kabinet zijn nog steeds "buitengewoon broos". Het vertrouwen is "nog niet hersteld", zegt stikstofbemiddelaar Johan Remkes bij de presentatie van zijn langverwachte rapport. Volgens hem heeft een deel van de boeren het gevoel "als verliezer in het verdomhoekje te worden gezet".

Stikstofkaart

De VVD'er heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de agrarische sector en bestuurders, omdat er grote onrust en woede waren ontstaan onder boeren over de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot terug te brengen. Vooral het stikstofkaartje van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) viel slecht bij de boeren. Remkes wil van die kaart af en pleit voor regionale kaarten.
Remkes vindt dat het beëindigen van de piekbelasters zoveel mogelijk op vrijwillige basis moet gebeuren. Ook wil hij dat er een ruime compensatieregeling komt voor de boeren en ondernemers die stoppen met hun bedrijf.

'Ontevreden kabinet'

Naast de landbouwsector zal ook het kabinet niet enthousiast reageren op zijn bevindingen, verwacht Remkes: "Ik ben kritisch op het gevoerde beleid." Hij vindt dan ook dat de zogeheten 'kritische depositiewaarde', die bepaalt hoeveel stikstof mag neerslaan in natuurgebieden, uit de wet moet. Deze waarde is boeren een doorn in het oog.
Er hangt veel af van het stikstofrapport van Remkes. Het kabinet heeft gezegd te wachten op zijn bevindingen voordat het verder gaat met het uitvoeren van het stikstofbeleid. Daarover had Remkes voordat hij aan zijn klus begon al "gemengde gevoelens". Het schrijven van een rapport "met aanbevelingen over de hele aanpak verhoudt zich slecht tot de politiek-bestuurlijke verantwoordelijkheid", vindt hij. Volgens Remkes werd de reikwijdte van zijn rapport na ieder gesprek met organisaties "verder opgerekt".
Later komt het kabinet met een inhoudelijke reactie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.