Nieuws

Steden in Overijssel verhogen parkeertarieven, één stad is uitzondering

Parkeerautomaat, foto ter illustratie
Parkeerautomaat, foto ter illustratie © ANP
Het wordt weer een stukje duurder om je auto te parkeren in het centrum van de grote steden in Overijssel. Enschede blijft vanaf 1 januari met een tarief van 3,30 euro het duurst van de provincie. Opvallend is dat Hengelo als enige grotere stad de tarieven niét verhoogt.
Parkeren aan straat in Enschede wordt elk jaar tien cent per uur duurder, zo is een aantal jaar geleden afgesproken. In Deventer is het parkeertarief al drie jaar hetzelfde, namelijk 2,73 euro per uur. Maar per januari verhoogt de Hanzestad de tarieven, al is nog niet bekend met hoeveel. "Hier moet nog over besloten worden. We kijken naar alle zones", zegt een woordvoerder.

Zwolle en Almelo

In het centrum van Zwolle je auto stallen kost nu nog drie euro per uur, maar vanaf het nieuwe jaar ben je in de provinciehoofdstad ook meer geld kwijt. Een woordvoerder laat weten dat in november wordt beslist wat het nieuwe tarief wordt. Almelo verhoogt de tarieven met ruim vier procent, wat neerkomt op prijsstijging van ongeveer tien cent per uur.
Hengelo houdt als enige grote stad in Overijssel het huidige tarief in stand: 1,90 euro. "We zijn volop aan het werk in de binnenstad, het staat er letterlijk en figuurlijk op de kop", zegt de Hengelose wethouder Hanneke Steen. "We willen dat inwoners en bezoekers hier naar de binnenstad komen."
Het moet de overlast verzachten, zegt Steen:
Steden in Overijssel verhogen parkeertarieven

Shop & Go

Met zogenoemde 'Shop & Go'-plekken wil Hengelo ook de bezoeker trekken die een snelle boodschap doet. "Op die plekken kun je gratis dertig minuten parkeren, om even snel een boodschap te doen in de stad. Er zitten sensoren in het wegdek, die meten hoelang de auto er staat. Als je binnen dertig minuten weer vertrekt, heb je niet hoeven te betalen."
Veel andere Overijsselse binnensteden maken het centrum juist autoluwer. "Wij stimuleren ook om met de fiets naar de binnenstad te komen", benadrukt Steen. "We zijn heel erg bezig met de bereikbaarheid van de binnenstad. We gaan bijvoorbeeld drie fietsparkeerplekken maken."
Voor de tariefverhoging is gekeken naar de vijf grote Overijsselse steden. Het gaat daarbij om parkeren op straat. Veel steden verhogen de tarieven voor de parkeergarages juist niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.