Nieuws

Overijsselse politici overwegend positief over stikstofrapport Remkes: "Veelbelovend"

Caroline van der Plas in de Tweede Kamer
Caroline van der Plas in de Tweede Kamer © ANP
"Veelbelovend", noemt Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) het rapport van Johan Remkes. Ook twee andere Overijsselse Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Pieter Omtzigt reageren overwegend positief, evenals gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.
De uit Deventer afkomstige Van der Plas vindt de woorden die de onafhankelijke gespreksleider over de boeren heeft gesproken bij de presentatie van het rapport positief. "Er is nog genoeg stof tot felle discussies. Maar ik vind eerlijk gezegd dat in jaren niet zo veel waardering en erkenning is gegeven aan boeren als hier vanmiddag in deze zaal." Ze is Remkes daarvoor dankbaar. "Dat haalt een hele grote angel uit de discussie."
Volgens Van der Plas moet het weer gaan over hoe boeren weer toekomst krijgen in Nederland. "Ik denk dat Remkes daar heel veel openingen voor geeft", zegt ze. De BBB-leider is verder positief over de woorden van Remkes over PAS-melders.
Remkes adviseert verder dat 500 tot 600 boeren die de meeste stikstof uitstoten snel worden aangepakt. Van der Plas benadrukt dat Remkes ook voor deze groep andere mogelijkheden ziet zoals innovatie, een andere bedrijfsvoering of verhuizen. Pas als mensen uit deze groep "de kont tegen de krib gooien, dan komt uitkoop in beeld", aldus het Kamerlid. Het rapport van Remkes noemt ze "een flinke veeg uit de pan aan het Kabinet".

'Terechte tik op de vingers'

Thom van Campen uit Zwolle, Kamerlid namens de VVD, laten weten blij te zijn dat alle partijen bij de heer Remkes aan tafel hebben gezeten. "Juist omdat Remkes een noodzakelijke en brede aanpak onderstreept. Hij geeft een terechte tik op de vingers van het kabinet. De communicatie had beter gemoeten, maar nu moeten we met elkaar verder."
Over Remkes' advies over gerichte uitkoop van grote uitstoters zegt Van Campen: "Hoewel ik begrijp dat dit op korte termijn voor stikstofvermindering kan zorgen, realiseer ik me goed dat het hier ook gaat om boerenfamilies die met veel passie voor ons voedsel zorgen."

'Ondoordacht kaartje'

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt wil eerste het rapport heel goed gaan lezen, voor hij met een uitgebreidere reactie komt. "Maar ik ben wel blij dat het ondoordachte kaartje, waarmee bedrijven met een kleurtje werden opgeheven eindelijk, eindelijk van tafel is. Had eerder gemoeten", aldus de Enschedeër.

Provincie onderschrijft advies Remkes

De provincie Overijssel onderschrijft het advies van Remkes. “We benadrukken al langere tijd het belang van een snelle oplossing voor de PAS-melders", aldus gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. Ik ben blij dat dit in dit advies van Remkes topprioriteit heeft gekregen. Een duidelijke en gestructureerde aanpak is het belang van ons allemaal. Voor de natuur en om vergunningverlening weer mogelijk te maken voor agrarische ondernemers, de bouw van huizen en wegen, voor de industrie."
Ten Bolscher wil op dit moment niet verder op de zaken vooruitlopen. “Het rapport is een advies aan het kabinet, daar ligt de bal nu. Ik kijk uit naar de reactie van het Rijk op dit rapport, want ik heb heel veel aanbevelingen en adviezen gehoord richting het kabinet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.