Nieuws

Komst nieuwe rechtbank Almelo op losse schroeven? Erfgoedvereniging wil monumentale status

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo © RTV Oost
Erfgoedvereniging Heemschut wil dat twee panden aan de Egbert Gorterstraat in Almelo een monumentale status krijgen. Het gaat om de huidige rechtbank (nummer 5) en het pand dat op de beoogde nieuwbouwlocatie staat (nummer 3). Het laatstgenoemde pand heeft al een sloopmelding van de gemeente.
Mocht die monumentale status er komen, dan zou het betekenen dat de komst van een nieuwe rechtbank in Almelo op losse schroeven komt te staan. Een aanvraag bij de gemeente Almelo voor een monumentenstatus werd afgewezen. "Maar wij zijn van mening dat die afwijzing niet terecht is", stelt Jan Astrego van de erfgoedvereniging. "We overwegen een stap naar de rechter."

Egbert Gorterstraat 3

Erfgoedvereniging Heemschut deed onderzoek naar het pand met huisnummer 3 en kwam tot de ontdekking dat het een grote rol speelde in de wederopbouwperiode in de vijftiger jaren. "Niemand had zich verdiept in dat pand. Daarnaast heeft de gemeente een sloopvergunning afgegeven zonder een waardestelling uitgevoerd te hebben", stelt Astrego. "Dat is een bijzondere gang van zaken."
Wij willen dat het pand opnieuw onafhankelijk beoordeeld wordt
Jan Astrego, Erfgoedvereniging Heemschut
"Het pand is in verschillende buitenlandse tijdschriften beschreven vanwege de unieke combinatie van hergebruik en eigentijdse architectuur. Daarmee geeft het een uniek tijdsbeeld weer van de architectuurfilosofie uit de wederopbouwperiode."

Angst

Ondanks de argumenten werd de aanvraag voor een monumentenstatus afgewezen door de gemeente. "Er werden zes van de benodigde zeven vinkjes gezet. Wij zijn ervan overtuigd dat het pand wel degelijk een status verdient en willen dat het pand opnieuw onafhankelijk beoordeeld wordt."
Een monumentenstatus voor het pand zou de komst van de nieuwe rechtbank blokkeren. "We denken dat het de reden is dat de gemeente tegen een monumentenstatus is", legt Astrego uit. "We bespeuren de angst dat de rechtbank uit Almelo vertrekt als de beoogde nieuwbouwlocatie wegvalt."

Huidige rechtbank

Ook de huidige rechtbank (pand nummer 5), maakt kans op een monumentenstatus stelt Astrego. "Dat pand is Post 65-architectuur, een nieuwe trend in de monumentenzorg waarbij 'nieuwere' panden een status kunnen krijgen. Het kritiekpunt bij dat pand is vooral ook dat de gemeente nog geen beoogde invulling heeft. De kans is dus groot dat het pand straks leeg staat."
Een impressie van hoe het nieuwe Paleis van Justitie in Almelo er uit kan gaan zien.
Een impressie van hoe het nieuwe Paleis van Justitie in Almelo er uit kan gaan zien. © Rijksvastgoedbedrijf
Voor de huidige rechtbank heeft de erfgoedvereniging ook een second opinion aangevraagd bij de Post 65-werkgroep. "Zij waren duidelijk: het is een pand dat een monumentale status verdient." Volgens Astrego moet de Almelose politiek nu in actie komen. "De raad is niet aan zet, maar dat zou wel zo moeten zijn. Als er niets gebeurt is de stap naar de rechter een reële optie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.