Nieuws

Natuur en Milieu positief over rapport Remkes: "En nu eindelijk aan de slag"

"Een mooier Overijssel in 2030"
"Een mooier Overijssel in 2030" © RTV Oost Jolande Verheij
Toen het kabinet de stikstofplannen bekendmaakte kwamen boeren en natuurbeschermers tegenover elkaar te staan. Bescherming van de natuur ging ten koste van de boeren, was het gevoel. Maar met de aanbevelingen in het rapport van Remkes kunnen alle partijen weer samen verder, verwacht Natuur en Milieu Overijssel.
"Dit is allemaal best positief", reageert Ruud Pleune van Natuur en Milieu Overijssel op het rapport. "We gaan met elkaar voor de doelen die de natuur zo hard nodig heeft. Tegelijk is er aandacht voor de boeren, dat is ook heel belangrijk. Met z'n allen aan de slag nu!"
Ruud Pleune, Natuur en Milieu Overijssel
Ruud Pleune, Natuur en Milieu Overijssel © RTV Oost

Stikstof uit de markt

Johan Remkes adviseert in zijn rapport om binnen een jaar de grootste stikstofverspreiders versneld uit te kopen. Het zou dan gaan om 500 tot 600 bedrijven, voor het grootste deel agrariërs. Pleune snapt deze stap: "Je gaat dan daadwerkelijk stikstof 'uit de markt' halen, zoals dat heet. Dat is voor de natuur heel belangrijk op de korte termijn."
Pleune plaatst wel een kanttekening: "Het is jammer dat het geld dan naar het uitkopen van boeren gaat en niet naar de landbouwtransitie, de duurzame verandering van de landbouw. Maar voor nu begrijpen we deze maatregel wel."
Laten we alsjeblieft nu heel snel beginnen, want we hebben al drie jaar verloren
Ruud Pleune, Natuur en Milieu Overijssel

'Gigantisch aan de slag'

"Ik hoop nu vooral dat we volop door kunnen. In 2030 halvering van de stikstofuitstoot is nog steeds wel het doel, maar in het rapport wordt ook gesproken over tussentijdse evaluaties die ruimte geven voor mogelijk uitstel. Dat begrijp ik, als het maar niet onnodig vertraagd wordt. Laten we alsjeblieft nu met z'n allen gigantisch hard aan de slag gaan, want we hebben al drie jaar verloren."
Juist in Overijssel zijn landbouw en natuur van oudsher nauw met elkaar verweven, ziet Pleune: "Daarom is het ook zo belangrijk dat we hier samen aan de slag gaan. Er is ook veel winst te behalen, als het gaat om natuur, juist uit dat boerenland. We moeten als natuur en landbouw samen tot resultaat komen."

2030

Pleune is er zeker van dat de maatregelen die nu genomen gaan worden om de stikstofuitstoot te halveren de natuur, maar ook de boeren ten goede komen. "Daar ben ik van overtuigd. In 2030 hebben we een mooier Overijssel, met sterkere natuur en duurzame landbouw."
"Ik hoop vooral dat veel boeren die een overgang hebben gemaakt naar een andere bedrijfsvoering, dan achteraf zeggen: 'Ja, het was heel lastig, maar het was de moeite waard. ik heb een beter inkomen en we hebben een mooier Overijssel teruggekregen.' Dat hoop ik."
Natuur en Milieu wil nu hard aan de slag voor een mooier Overijssel in 2030

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.